Ciupercile, cea mai bună carne! Ce anume le conferă o nepreţuită calitate curativă

Ciupercile sunt gustoase, hrănitoare, nu îngrașă și ne aduc un aport substanțial de minerale. Folosite din cele mai vechi timpuri, ele au fost leac pentru diferite afecțiuni, dar și pentru menținerea sănătății.

Compoziția chimică a ciupercilor diferă de la o specie la altă, Dar şi cadrul aceleiași specii, contează stadiul de dezvoltare, substratul nutritiv pe care se dezvoltă, partea ciupercii luată în considerare (pălărie, picior), dar şi de condițiile de climă, dacă sunt tinere sau bătrâne.

Dar, în general, ciupercile conțin apă, substanțe organice și săruri minerale. Structura proteinelor (aminoacizii esnetiali) din ciuperci este asemănătoare cu cea din cazeina laptelui, albumina din ou, gliadină din grâu.

Proteinele sunt comparabile cu cele din carne, astfel că 100-200 g ciuperci uscate, consumate zilnic, pot substitui carnea.

Un kilogram de ciuperci uscate conține de două ori mai multe albumine decât carnea de vită, de aproape trei ori mai multe decât carnea de porc sau decât ouăle și de 11 ori mai multe decât laptele.

Cu o valoare nutritivă ridicată, ciupercile au conținut scăzut de calorii și grăsimi, astfel că o porție de ciuperci conține doar 20 de calorii și zero grăsimi, dacă sunt gătite dietetic.

Ciupercile conțin mai multă vitamina B12 decât peștele alb sau brânză. 25 de grame de ciuperci proaspete acoperă cantitatea de vitamine din grupa B, necesare unui adult, pe zi.

Ciupercile conțin, de asemenea, și vitamina D, necesară sănătății părului, pielii și unghiilor.

Ciupercile sunt recomandate în stări de convalescență, anemie, surmenaj, dar şi pentru alergii.

Specia Portabella și ciupercile albe au o cantitate semnificativă de seleniu, recunoscut pentru calitatea lui de a inhibă cancerul.

Fiind probiotice, ciupercile ajută la întărirea sistemului imunitar în lupta cu factorii patogeni.

Datorită conţinutului de cupru, ciupercile ajută fierul în producerea celulelor roșii.

O porție de ciuperci albe are mai mult potasiu decât o portocală sau o roșie. Iar Portabella e mai bogată în potasiu decât un pahar de suc de portocale sau o banană.

Potasiul aduce beneficii, echilibrand ritmul cardiac, tensiunea arterială și funcțiile normale ale nervilor și mușchilor.

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

8 ore ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

9 ore ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

9 ore ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

10 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

10 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra