duminică, ianuarie 29, 2023

Ciupercile sunt gustoase, hrănitoare, nu îngrașă și ne aduc un aport substanțial de minerale. Folosite din cele mai vechi timpuri, ele au fost leac pentru diferite afecțiuni, dar și pentru menținerea sănătății.

Compoziția chimică a ciupercilor diferă de la o specie la altă, Dar şi cadrul aceleiași specii, contează stadiul de dezvoltare, substratul nutritiv pe care se dezvoltă, partea ciupercii luată în considerare (pălărie, picior), dar şi de condițiile de climă, dacă sunt tinere sau bătrâne.

Te-ar mai interesa: Cancerul uterin: semne, simptome și rata de suprav...

Dar, în general, ciupercile conțin apă, substanțe organice și săruri minerale. Structura proteinelor (aminoacizii esnetiali) din ciuperci este asemănătoare cu cea din cazeina laptelui, albumina din ou, gliadină din grâu.

Proteinele sunt comparabile cu cele din carne, astfel că 100-200 g ciuperci uscate, consumate zilnic, pot substitui carnea.

Un kilogram de ciuperci uscate conține de două ori mai multe albumine decât carnea de vită, de aproape trei ori mai multe decât carnea de porc sau decât ouăle și de 11 ori mai multe decât laptele.

Cu o valoare nutritivă ridicată, ciupercile au conținut scăzut de calorii și grăsimi, astfel că o porție de ciuperci conține doar 20 de calorii și zero grăsimi, dacă sunt gătite dietetic.

Te-ar mai interesa: Suferința în tăcere a femeilor: endometrioza. Medi...

Ciupercile conțin mai multă vitamina B12 decât peștele alb sau brânză. 25 de grame de ciuperci proaspete acoperă cantitatea de vitamine din grupa B, necesare unui adult, pe zi.

Ciupercile conțin, de asemenea, și vitamina D, necesară sănătății părului, pielii și unghiilor.

Ciupercile sunt recomandate în stări de convalescență, anemie, surmenaj, dar şi pentru alergii.

Specia Portabella și ciupercile albe au o cantitate semnificativă de seleniu, recunoscut pentru calitatea lui de a inhibă cancerul.

Te-ar mai interesa: Leguma care îți îmbunătățește nivelul de zahăr din...

Fiind probiotice, ciupercile ajută la întărirea sistemului imunitar în lupta cu factorii patogeni.

Datorită conţinutului de cupru, ciupercile ajută fierul în producerea celulelor roșii.

O porție de ciuperci albe are mai mult potasiu decât o portocală sau o roșie. Iar Portabella e mai bogată în potasiu decât un pahar de suc de portocale sau o banană.

Potasiul aduce beneficii, echilibrand ritmul cardiac, tensiunea arterială și funcțiile normale ale nervilor și mușchilor.

Te-ar mai interesa: NU CONSUMA suc de portocale înainte de masă! Poți ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private