Emisia unui post de televiziune a fost suspendată.
În data de 7 mai, postul de televiziune va difuza doar decizia de sancționare primită de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) între orele 18:00 și 21:00. Decizia a fost luată după ce CNA a analizat raportul de monitorizare întocmit de direcția de specialitate, ca urmare a autosesizării, iar ca urmare a încălcării unor reglementări ale legislației audiovizualului, s-a decis impunerea sancțiunii respective.
Potrivit unui comunicat oficial transmis duminică, în cadrul ședinței publice a CNA, s-a hotărât că, în urma emisiunii de dezbatere electorală „Cutia Neagră” din 2 mai, postul România TV a încălcat anumite prevederi ale Legii Audiovizualului și ale Codului de reglementare a conținutului audiovizual. Drept urmare, postul a fost sancționat cu obligarea de a difuza doar textul deciziei de sancționare pe durata celor trei ore de transmisie stabilite.
CNA a subliniat că măsura a fost impusă în contextul în care s-a considerat că reglementările audiovizuale nu au fost respectate în cadrul emisiunii menționate.
România TV transmite că avem de-a face cu „o cenzură fără precedent, o execuție împotriva libertății de exprimare, un moment critic pentru democrația din țara noastră”.
Motivul sancționării României TV
România TV a fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) după ce, în ultima parte a campaniei electorale, în cadrul unui interviu cu Victor Ponta, postul a difuzat informații false despre o presupusă listă de persoane interzise pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. În cadrul emisiunii, jurnalistul Dragoș Bistriceanu a prezentat o serie de nume, inclusiv politicieni de top și membri ai societății civile, afirmând că aceștia ar fi fost pe o listă de sancțiuni ale SUA.
Printre numele difuzate pe post s-au numărat Ilie Bolojan, Marcel Ciolacu, președintele Curții Constituționale Marian Enache, dar și membri ai CNA, Valentin Jucan și Vasile Bănescu, precum și jurnalistul Cătălin Tolontan. Aceste informații au fost rapid infirmate de Ambasada SUA în România și de Ministerul Român al Afacerilor Externe, care au declarat că nu există nicio listă de sancțiuni cu aceste nume.
Ca urmare a difuzării acestor informații false, CNA a decis aplicarea uneia dintre cele mai dure sancțiuni prevăzute de legislația audiovizualului: suspendarea emisiei normale a postului pentru trei ore, în intervalul 18:00 – 21:00, pe 7 mai, timp în care România TV va fi obligată să difuzeze doar textul deciziei de sancționare.
Această decizie a fost luată de CNA în urma analizei raportului de monitorizare a emisiunii și a încălcării reglementărilor prevăzute în Legea Audiovizualului, potrivit HotNews.
Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.
Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.