Categories: Ştiri sănătate

CNAS, pachete de analize medicale pentru boli ale rinichilor, la medicul de familie. Medic: „Rinichiul nu doare decât în situații excepționale”

CNAS, pachete de analize medicale pentru boli ale rinichilor, la medicul de familie. Aproape 10% dintre români suferă de boală cronică de rinichi, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vrea ca această afecţiune să fie depistată din timp şi gratuit, prin intermediul medicilor de familie.

Societatea Română de Nefrologie (SRN), Societatea Națională de Medicină Familiei (SNMF) și Ministerul Sănătății au anunțat lansarea campaniei naționale de informare și conștientizare pentru Boala Cronică de Rinichi.

CNAS: O dată pe an, la analize dacă ai peste 40 de ani

Adela Cojan, șefa CNAS, a declarat că în proiectul noului contract-cadru sunt prevăzute pachete de analize medicale în zona de medicină de familie, iar Societatea Română de Nefrologie a demarat o campanie de conştientizare a riscurilor bolii cronice de rinichi.

„Este vorba despre obligativitatea – deocamdată fără elemente sancţionatorii – a oricărei persoane peste 40 de ani de a se prezenta o dată pe an la medicul de familie, ce îi poate oferi gratuit un pachet de trei consultaţii de prevenţie.

Prima consultaţie se referă la evaluarea factorilor de risc asociaţi bolilor cronice cu impact în sănătatea publică. A doua consultaţie este aceea prin care sunt interpretate analizele oferite gratuit pacientului ce se prezintă la consultaţia de prevenţie, analize medicale ce de data aceasta vor putea fi efectuate de către furnizorii de investigaţii paraclinice chiar în condiţiile în care valorile de contract sau fondurile alocate pentru luna respectivă sunt depăşite.

(…) Şi creatinina serică, cu estimarea ratei de filtrare gromelulare şi raportul albumină-creatinină urinară vor fi incluse în pachetul acesta de prevenţie”, a explicat Cojan, potrivit Agerpres.

Medicii avertizează că doar un pacient din 10 depistează boala în stadiu incipient, din cauza lipsei simptomelor.

Medic: „Rinichiul nu doare decât în situații excepționale”

„Rinichiul nu doare decât în situații excepționale și simptomele specifice apar doar în stadii avansate. Dacă vreți, putem compara boala cronică de rinichi cu o mașină care vine noaptea cu farurile stinse și în momentul impactului este prea târziu deja să ne ferim.

Din acest motiv, este necesar să fim proactivi și să depistăm precoce boala cronică de rinichi. Adică pacienți care au un risc mai mare decât populația generală să dezvolte boală cronică de rinichi – și mă refer aici la diabet, boli cardiovasculare și hipertensiune”, a declarat Ina Maria Kacso, preşedinta Societăţii de Nefrologie, potrivit RADOR.

Disfuncţia renală complică boli preexistente precum cele cardiovasculare sau diabet, iar în stadii avansate se poate ajunge la dializă, transplant renal sau chiar la deces.

Doctorii recomandă verificarea sănătăţii rinichilor măcar o dată până la vârsta de 60-65 de ani, însă în cazul persoanelor cu comorbidităţi este necesar controlul anual.

Recent Posts

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

10 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

10 ore ago

Cinci alimente benefice pe care toată lumea trebuie să le consume: Îmbunătățesc funcția rinichilor

O echipă internațională de medici nutriționiști a întocmit o listă cu cinci alimente benefice pentru…

11 ore ago

Totul despre boala rară și gravă care afectează hemoglobina: Tratamentul NU trebuie întrerupt

Talasemia majora este o boală genetica rară și gravă care afectează producerea de hemoglobina, proteina…

11 ore ago

Ce s-a întâmplat în corpul unei femeie care a urmat o dietă strictă

O femeie a urmat o dietă strictă cu apă două săptămâni. Ea a dezvăluit ce…

12 ore ago

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri. Vezi ce se întâmplă în corp

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri? Sucurile naturale sunt o…

12 ore ago

Citeste si: