Sari la conținut

7 afecțiuni medicale care provoacă miros neplăcut al corpului

Mirosul corpului: Este jenant să vorbești despre el și de obicei este pus pe seama unei igiene precare.

Axilele urât mirositoare și transpirația urât mirositoare nu se datorează întotdeauna faptului că ați sărit peste duș. Anumite afecțiuni medicale care nu pot fi controlate de tine pot provoca, de asemenea, mirosul corporal.

Astăzi vom analiza mai îndeaproape ce boli pot cauza mirosul corporal neplăcut și ce puteți face pentru a lupta împotriva lor.

Majoritatea mirosurilor corporale pot fi gestionate cu o igienă adecvată. Păstrarea corpului curat, aplicarea deodorantului și purtarea hainelor curate pot ajuta la gestionarea mirosului corporal. Cu toate acestea, mirosul corporal cauzat de anumite afecțiuni medicale poate fi o problemă persistentă.

7 AFECȚIUNI MEDICALE CARE CAUZEAZĂ MIROSUL CORPORAL

Ce boli pot cauza mirosul neplăcut? Dincolo de igienă, există anumite cazuri în care bolile sau afecțiunile medicale pot altera mirosul corporal al unei persoane. Iată câteva dintre cele mai importante afecțiuni medicale care cauzează mirosul corporal.

1. BROMHIDROZA

Bromhidroza este o afecțiune medicală care provoacă un miros corporal extrem. Aceasta apare atunci când bacteriile pielii tale descompun transpirația și produc un miros anormal care imită sulf sau ceapă. Există două tipuri de bromhidroză: apocrină și ecrină.

Bromhidroza apocrină este cel mai frecvent tip, cauzând miros excesiv la subraț și în zonele genitale. Acest miros apare atunci când transpirația din glandele apocrine se amestecă cu bacteriile pielii, creând un miros care poate semăna cu ceapa, cu sulful sau cu carnea crudă.

Bromhidroza eccrină este o formă mai puțin cunoscută de bromhidroză, care provoacă transpirație urât mirositoare pe mâini, picioare, cap și trunchi. Acest miros apare atunci când transpirația din glandele ecrine înmoaie cheratina pielii, descompunând bacteriile care produc mirosul excesiv.

2. HIPERHIDROZA

Hiperhidroza face ca organismul dumneavoastră să transpire mai mult decât în mod normal. În timp ce hiperhidroza nu provoacă mirosul în sine, transpirația excesivă se amestecă cu bacteriile din corpul tău, creând un miros corporal jenant. Există două tipuri principale de hiperhidroză: primară și secundară.

  • Hiperhidroza primară cauzează transpirație excesivă într-o singură zonă a corpului, cum ar fi axilele, mâinile, picioarele, capul și inghinalul. De obicei, este ereditară și afectează aproximativ 5% din populație.
  • Hiperhidroza secundară este transpirația excesivă cauzată de o afecțiune medicală sau de anumite medicamente. Hiperhidroza secundară cauzează transpirație pe tot corpul și poate fi inversată dacă cauza medicală care stă la baza acesteia este rezolvată sau eliminată.

3. DIABETUL

Pacienții cu diabet zaharat se confruntă adesea cu complicații medicale suplimentare. Infecțiile tractului urinar legate de diabet și nivelurile ridicate de glucoză din sânge pot crește mirosul corporal. Cetoacidoza diabetică este o afecțiune care pune viața în pericol, în care organismul dumneavoastră duce lipsă de insulină, lipsind celulele de zahărul de care au nevoie pentru energie. Unul dintre simptome este un miros distinct de respirație fructată.

4. AFECȚIUNI TIROIDIENE

Glandele tiroidiene reglează multe funcții corporale, inclusiv răspunsul nostru la transpirație. Atunci când aveți hipertiroidism (tiroidă hiperactivă) sau boala Grave, corpul dumneavoastră poate produce o cantitate excesivă de transpirație, chiar dacă nu faceți efort.

5. INSUFICIENȚA RENALĂ ȘI DISFUNCȚIA HEPATICĂ

Rinichii și ficatul ajută la eliminarea toxinelor din corpul nostru. Atunci când nu pot funcționa corect, toxinele se pot acumula în sânge și în tractul digestiv, creând mirosuri. Boala de rinichi poate face ca ureea să facă ca transpirația ta să capete un miros de amoniac.

Dacă bănuiți că aveți o afecțiune a tiroidei, a rinichilor sau a ficatului, adresați-vă prompt unui profesionist din domeniul sănătății.

6. TULBURĂRI METABOLICE

Deși acest lucru este incredibil de rar, mutațiile genetice pot afecta, de asemenea, mirosul corporal.

Trimetilaminuria, sau TMAU, este o boală care vă împiedică ficatul să descompună compusul chimic trimetilamină. Trimetilamina poate avea un miros de pește sau poate mirosi a ouă sau urină. Atunci când corpul dumneavoastră nu poate descompune acest compus, acesta se acumulează în organism și este eliberat în transpirație, urină și respirație.

Trimetilaminuria secundară poate apărea dacă luați doze orale mari de L-carnitină, lecitină sau colină. Lecitina și colina sunt conținute în unele suplimente alimentare. L-carnitina este folosită uneori pentru a spori forța sportivilor, iar colina tratează boala Alzheimer și Huntington. Simptomele dispar atunci când dozele sunt reduse sau eliminate.

7. HORMONII

Fluctuațiile hormonale pot provoca transpirație excesivă și, prin extensie, mirosul corporal. Adolescentele, femeile însărcinate și femeile aflate în perimenopauză sau menopauză pot avea bufeuri și transpirații nocturne, ceea ce sporește transpirația și mirosul excesiv, potrivit ThomsonThee.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel