miercuri, martie 22, 2023

CNAS, pachete de analize medicale pentru boli ale rinichilor, la medicul de familie. Aproape 10% dintre români suferă de boală cronică de rinichi, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vrea ca această afecţiune să fie depistată din timp şi gratuit, prin intermediul medicilor de familie.

Societatea Română de Nefrologie (SRN), Societatea Națională de Medicină Familiei (SNMF) și Ministerul Sănătății au anunțat lansarea campaniei naționale de informare și conștientizare pentru Boala Cronică de Rinichi.

Te-ar mai interesa: OPRIȚI ca prediabetul să provoace artere înfundate...

CNAS: O dată pe an, la analize dacă ai peste 40 de ani

Adela Cojan, șefa CNAS, a declarat că în proiectul noului contract-cadru sunt prevăzute pachete de analize medicale în zona de medicină de familie, iar Societatea Română de Nefrologie a demarat o campanie de conştientizare a riscurilor bolii cronice de rinichi.

„Este vorba despre obligativitatea – deocamdată fără elemente sancţionatorii – a oricărei persoane peste 40 de ani de a se prezenta o dată pe an la medicul de familie, ce îi poate oferi gratuit un pachet de trei consultaţii de prevenţie.

Prima consultaţie se referă la evaluarea factorilor de risc asociaţi bolilor cronice cu impact în sănătatea publică. A doua consultaţie este aceea prin care sunt interpretate analizele oferite gratuit pacientului ce se prezintă la consultaţia de prevenţie, analize medicale ce de data aceasta vor putea fi efectuate de către furnizorii de investigaţii paraclinice chiar în condiţiile în care valorile de contract sau fondurile alocate pentru luna respectivă sunt depăşite.

Te-ar mai interesa: Ce alimente se consumă în cea mai fericită țară di...

(…) Şi creatinina serică, cu estimarea ratei de filtrare gromelulare şi raportul albumină-creatinină urinară vor fi incluse în pachetul acesta de prevenţie”, a explicat Cojan, potrivit Agerpres.

Medicii avertizează că doar un pacient din 10 depistează boala în stadiu incipient, din cauza lipsei simptomelor.

Medic: „Rinichiul nu doare decât în situații excepționale”

„Rinichiul nu doare decât în situații excepționale și simptomele specifice apar doar în stadii avansate. Dacă vreți, putem compara boala cronică de rinichi cu o mașină care vine noaptea cu farurile stinse și în momentul impactului este prea târziu deja să ne ferim.

Te-ar mai interesa: Tratament revoluţionar pentru pacienţii cu leucemi...

Din acest motiv, este necesar să fim proactivi și să depistăm precoce boala cronică de rinichi. Adică pacienți care au un risc mai mare decât populația generală să dezvolte boală cronică de rinichi – și mă refer aici la diabet, boli cardiovasculare și hipertensiune”, a declarat Ina Maria Kacso, preşedinta Societăţii de Nefrologie, potrivit RADOR.

Disfuncţia renală complică boli preexistente precum cele cardiovasculare sau diabet, iar în stadii avansate se poate ajunge la dializă, transplant renal sau chiar la deces.

Te-ar mai interesa: Semne ale deficitului de vitamine pe care TREBUIE ...

Doctorii recomandă verificarea sănătăţii rinichilor măcar o dată până la vârsta de 60-65 de ani, însă în cazul persoanelor cu comorbidităţi este necesar controlul anual.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private