Sari la conținut

CNAS, pachete de analize medicale pentru boli ale rinichilor, la medicul de familie. Medic: „Rinichiul nu doare decât în situații excepționale”

boala de rinichi
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

CNAS, pachete de analize medicale pentru boli ale rinichilor, la medicul de familie. Aproape 10% dintre români suferă de boală cronică de rinichi, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vrea ca această afecţiune să fie depistată din timp şi gratuit, prin intermediul medicilor de familie.

Societatea Română de Nefrologie (SRN), Societatea Națională de Medicină Familiei (SNMF) și Ministerul Sănătății au anunțat lansarea campaniei naționale de informare și conștientizare pentru Boala Cronică de Rinichi.

CNAS: O dată pe an, la analize dacă ai peste 40 de ani

Adela Cojan, șefa CNAS, a declarat că în proiectul noului contract-cadru sunt prevăzute pachete de analize medicale în zona de medicină de familie, iar Societatea Română de Nefrologie a demarat o campanie de conştientizare a riscurilor bolii cronice de rinichi.

„Este vorba despre obligativitatea – deocamdată fără elemente sancţionatorii – a oricărei persoane peste 40 de ani de a se prezenta o dată pe an la medicul de familie, ce îi poate oferi gratuit un pachet de trei consultaţii de prevenţie.

Prima consultaţie se referă la evaluarea factorilor de risc asociaţi bolilor cronice cu impact în sănătatea publică. A doua consultaţie este aceea prin care sunt interpretate analizele oferite gratuit pacientului ce se prezintă la consultaţia de prevenţie, analize medicale ce de data aceasta vor putea fi efectuate de către furnizorii de investigaţii paraclinice chiar în condiţiile în care valorile de contract sau fondurile alocate pentru luna respectivă sunt depăşite.

(…) Şi creatinina serică, cu estimarea ratei de filtrare gromelulare şi raportul albumină-creatinină urinară vor fi incluse în pachetul acesta de prevenţie”, a explicat Cojan, potrivit Agerpres.

Medicii avertizează că doar un pacient din 10 depistează boala în stadiu incipient, din cauza lipsei simptomelor.

Medic: „Rinichiul nu doare decât în situații excepționale”

„Rinichiul nu doare decât în situații excepționale și simptomele specifice apar doar în stadii avansate. Dacă vreți, putem compara boala cronică de rinichi cu o mașină care vine noaptea cu farurile stinse și în momentul impactului este prea târziu deja să ne ferim.

Din acest motiv, este necesar să fim proactivi și să depistăm precoce boala cronică de rinichi. Adică pacienți care au un risc mai mare decât populația generală să dezvolte boală cronică de rinichi – și mă refer aici la diabet, boli cardiovasculare și hipertensiune”, a declarat Ina Maria Kacso, preşedinta Societăţii de Nefrologie, potrivit RADOR.

Disfuncţia renală complică boli preexistente precum cele cardiovasculare sau diabet, iar în stadii avansate se poate ajunge la dializă, transplant renal sau chiar la deces.

Doctorii recomandă verificarea sănătăţii rinichilor măcar o dată până la vârsta de 60-65 de ani, însă în cazul persoanelor cu comorbidităţi este necesar controlul anual.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel