Categories: Ştiri sănătate

Coaja fructelor și legumelor, adăpost pentru un virus periculos. Spălarea riguroasă este obligatorie, avertizează un medic

Coaja fructelor și legumelor este cea mai valoroasă parte pentru sănătate, susțin experții. Cu toate acestea, coaja poate epozita și anumiți agenți patogeni, paraziți și substanțe periculoase pentru sănătate. De aceea, este esențial să speli frutele și legumele foarte bine înainte de consum.

Secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, medicul de familie Irina Badrajan, le-a recomandat consumatorilor să spele foarte bine fructele şi legumele înainte de consum, potrivit Radiotop. Acestea pot ascunde în coajă un anumit virus periculos, sesizat de autorități în urmă cu câte zile.

Medicul Badrajan spune că inclusiv coaja pepenilor roșii și a celor galbeni trebuie spălată bine înainte de consum.

Coaja fructelor și legumelor poate conține Norovirus

Un focar de Norovirus a apărut la Rîșnov, 140 de persoane fiind infectate, conform Direcției de Sănătate Publică Brașov. Persoanele care se infectează au grețuri, durere abdominală, febră, frisoane și scaune diareice.

DSP Braşov menţionează că infecţia cu Norovirus sau virusul Norwalk este denumită popular „gripa stomacului”, deşi nu are nimic în comun cu infecţia gripală.

Infecţia cu Norovirus este o afecţiune contagioasă care se transmite extrem de rapid, comunică Digi 24. Expunerea la numai 18 particule de virus poate conduce la infectare, prin comparaţie cu cele aproape 1.000 de particule, în cazul gripei.

Modalități multiple de transmitere

Acest virus are modalități multiple de transmitere, lucru îngrijorător atât pentru medici, cât și pentru persoanele expuse.

Virusul se poate trasnmite prin contactul cu persoane bolnave, prin contactul cu suprafeţe contaminate, prin consumul de alimente şi/sau băuturi contaminate. Alimentele pot răspândi virusul dacă au fost manipulate de către persoane bolnave, mai ales dacă nu se păstrează o igiena corespunzătoare a mâinilor, sau dacă au fost contaminate la sursă (în cazul peştelui, fructelor, legumelor).

Pericolul de infectare cu Norovirus este maxim în cazul felurilor de mâncare ce nu au fost preparate termic. De asemenea, instrumentele folosite în bucătărie pot fi infectate şi astfel devin răspunzătoare pentru răspândirea rapidă a acestui virus.

Recent Posts

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

24 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

53 de minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

o oră ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică