vineri, august 19, 2022

Coaja fructelor și legumelor este cea mai valoroasă parte pentru sănătate, susțin experții. Cu toate acestea, coaja poate epozita și anumiți agenți patogeni, paraziți și substanțe periculoase pentru sănătate. De aceea, este esențial să speli frutele și legumele foarte bine înainte de consum.

Secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, medicul de familie Irina Badrajan, le-a recomandat consumatorilor să spele foarte bine fructele şi legumele înainte de consum, potrivit Radiotop. Acestea pot ascunde în coajă un anumit virus periculos, sesizat de autorități în urmă cu câte zile.

Te-ar mai interesa: Revoltător! O mamă și copilul său a fi fost înjura...

Medicul Badrajan spune că inclusiv coaja pepenilor roșii și a celor galbeni trebuie spălată bine înainte de consum.

Coaja fructelor și legumelor poate conține Norovirus

Un focar de Norovirus a apărut la Rîșnov, 140 de persoane fiind infectate, conform Direcției de Sănătate Publică Brașov. Persoanele care se infectează au grețuri, durere abdominală, febră, frisoane și scaune diareice.

DSP Braşov menţionează că infecţia cu Norovirus sau virusul Norwalk este denumită popular „gripa stomacului”, deşi nu are nimic în comun cu infecţia gripală.

Infecţia cu Norovirus este o afecţiune contagioasă care se transmite extrem de rapid, comunică Digi 24. Expunerea la numai 18 particule de virus poate conduce la infectare, prin comparaţie cu cele aproape 1.000 de particule, în cazul gripei.

Te-ar mai interesa: Imagine șocantă postată de Viorica de la Clejani ...

Modalități multiple de transmitere

Acest virus are modalități multiple de transmitere, lucru îngrijorător atât pentru medici, cât și pentru persoanele expuse.

Virusul se poate trasnmite prin contactul cu persoane bolnave, prin contactul cu suprafeţe contaminate, prin consumul de alimente şi/sau băuturi contaminate. Alimentele pot răspândi virusul dacă au fost manipulate de către persoane bolnave, mai ales dacă nu se păstrează o igiena corespunzătoare a mâinilor, sau dacă au fost contaminate la sursă (în cazul peştelui, fructelor, legumelor).

Te-ar mai interesa: Margherita de la Clejani, în lacrimi: Nu am fost „...

Pericolul de infectare cu Norovirus este maxim în cazul felurilor de mâncare ce nu au fost preparate termic. De asemenea, instrumentele folosite în bucătărie pot fi infectate şi astfel devin răspunzătoare pentru răspândirea rapidă a acestui virus.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private