vineri, august 19, 2022

Fără să aibă neapărat legătură cu sezonul care a început, camerele de gardă ale spitalelor de pediatrie au fost asaltate pentru o perioadă de timp cu foarte multe cazuri de îmbolnăviri. Vinovat: norovirusul.

Acest tip de virus este unul care trăiește în materiile fecale ale persoanelor dar și animalelor infectate, fiind foarte contagios. Calea de răspândire este prin alimente sau apă contaminate. Cele mai susceptibile alimente de transmiterea virusului sunt stridiile, zmeura și salata. De altfel orice aliment nespălat corespunzător are capacitatea de a transmite virusul. De asemenea, și ducerea mâinii la gură după ce aceasta a venit în contact cu o suprafață, obiect sau aliment contaminat poate transmite norovirusul. Partea cea mai proastă în privința acestui tip de virus este că e foarte greu de eradicat pentru că rezistă atât la temperaturi ridicate cât și la temperaturi scăzute, adesea chiar și la substanțele dezinfectante.

Te-ar mai interesa: Deshidratarea ar putea fi o cauză a hipotensiunii....

O epidemie de Norovirus este în evoluţie în oraşul Râşnov, unde în cursul săptămânii trecute peste 140 de persoane au ajuns la medic, având simptomatologie digestivă specifică , a anunțat luni Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov.
Conform sursei citate, persoanele respective s-au prezentat la medicul de familie sau la spitale din judeţ cu vărsături, greţuri, durere abdominală, febră, frisoane, scaune diareice. În ancheta epidemiologică au fost raportate 140 de persoane care au fost înregistrate de către unităţile sanitare, evoluţia acestor pacienţi fiind favorabilă, spune DSP.
„Din cei 140 pacienţi cu simptomatologie digestivă, 25 au ajuns la unităţi spitaliceşti, iar un caz – un copil de 5 ani a fost spitalizat, având o evoluţie clinică bună. De asemenea, în cazul unui alt copil s-au recoltat probe biologice, rezultând infectarea acestuia cu Norovirus, care este recunoscut ca fiind responsabil pentru epidemii de acest tip. „Din acest moment, considerăm aceasta ca fiind cauza cea mai probabilă a focarului de boală transmisibilă apărut în oraşul Râşnov”, a precizat DSP Braşov într-un comunicat de presă, scrie Agerpres.
Totodată, autoritatea sanitară braşoveană a prelevat probe din reţeaua de apă a oraşului Râşnov, care, la evaluarea de etapă, nu arată contaminarea cu germeni patogeni.

Ce este norovirusul?

”Este, de fapt, gastroenterita, care de cele mai multe ori are cauze infecțioase și să știți că nu e vorba numai de o cauză virală. Poate fi o cauză bacteriană sau parazitară. La copil vorbim și de rotavirus. Este o boală diareică care poate pune probleme la cei care au un sistem imunitar deficitar.

Este boala mâinilor murdare și se transmite ca multe alte boli diareice și, din păcate, la copiii mici și la cei care au boli asociate, poate apărea deshidratarea care să ducă la complicații severe, se transmite ușor. În general, astfel de cazuri erau mai degrabă în America, dar iată că au ajuns și în Europa și în România.

Te-ar mai interesa: Un medicament vechi ajută la creșterea părului, sp...

Nu cred că vor fi probleme de acum în colo. Trebuie doar să fim atenți la cum prevenim și să luăm în calcul că putem să avem și această gastroenterită infecțioasă. Trebui să ne protejăm prin regulile de igienă, prin lucrurile pe care le facem în general în bolile infecțioase diareice!”, a povestit infecționistul Adrian Marinescu la Antena 3.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private