Din cuprinsul articolului
Condimentul comun care crește riscul de diabet de tip 2. Un nou studiu a descoperit că adăugarea frecventă de sare în alimente poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu până la 39%.
Cercetătorii recomandă ascunderea sării sau înlocuirea acestuia cu alternative cu conținut scăzut de sodiu.
Factorii de risc pentru diabetul de tip 2 sunt binecunoscuți: vârsta, supraponderalitatea sau obezitatea, inactivitatea fizică, prediabet și antecedentele familiale ale bolii. În timp ce celor cu risc de a dezvolta acest tip de diabet li se spune să evite zahărul, un nou studiu sugerează că trebuie să elimine și sarea.
Într-un studiu recent, cercetătorii de la Universitatea Tulane din SUA au descoperit că adăugarea frecventă de sare în alimente a fost asociată cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2.
„Știm deja că limitarea sării poate reduce riscul de boli cardiovasculare și hipertensiune arterială, dar acest studiu arată pentru prima dată că scoaterea sării de pe masă poate ajuta și la prevenirea diabetului de tip 2”, a spus Lu Qi, autorul corespondent al studiului.
Cercetătorii au analizat datele din UK Biobank de la 402.982 de participanți fără diabet, boală cronică de rinichi, cancer sau boli cardiovasculare la momentul inițial.
Participanții au oferit și informații despre adăugarea de sare în mâncare. Pe o perioadă mediană de urmărire de 11,9 ani, 13.120 de participanți au fost diagnosticați cu diabet de tip2.
În comparație cu participanții care „niciodată/rar” au adăugat sare în mâncare, participanții care „uneori”, „de obicei” sau „întotdeauna” au adăugat sare au avut un risc cu 13%, 20% și 39% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2.
În timp ce motivele pentru care consumul de sare pare să afecteze riscul de diabet sunt încă de explorat, cercetătorii sugerează că sarea încurajează oamenii să mănânce porții mai mari, crescând șansele de a dezvolta factori de risc precum obezitatea și inflamația.
Studiul, publicat în Mayo Clinic Proceedings, a descoperit o asociere între consumul frecvent de sare și indicele de masă corporală (IMC) mai mare și raportul talie-șold.
Cercetătorii intenționează să efectueze un studiu clinic care să controleze aportul de sare al participanților și să observe efectele. Între timp, ei recomandă reducerea consumului de sare sau condimentarea alimentelor folosind alternative cu conținut scăzut de sodiu.
Vitaminele care susțin sistemul nervos, necesare? Stres, infecții respiratorii, gripă sau întărirea sistemului nervos. De…
Rinită alergică. Care sunt pericolele și cum să faceți față unui nas înfundat sau care…
Pensionarii care trebuie să se prezinte, cât mai repede, la Casa de Pensii. Află despre…
În viitor, medicii români ar putea să transplanteze organe de la donatori decedaţi prin „moarte…
Supliment popular pentru un scaun bun. Deși sunt eficiente, laxativele pot avea efecte secundare incomode,…
INSP: Peste 50.000 de cazuri de infecţii respiratorii în perioada 6 – 12 mai. Cele…