Sari la conținut

Singurul lucru pe care să NU îl faci dacă ai hipertensiune arterială, potrivit unui cardiolog

Hipertensiune arterială
Sursă foto: Getty Images
Hipertensiunea arterială

Ce să nu faci dacă ai hipertensiune arterială. Este o afecțiune gravă și ar trebui luată ca atare, dar, de cele mai multe ori stresul care vine din îngrijorarea cu privire la această stare poate de fapt să o agraveze, creând un cerc vicios.

Valoarea de bază a fiecăruia este diferită, dar, în general, tensiunea arterială sistolica sănătoasă este de 119 sau mai mică, iar tensiunea arterială diastolică sănătoasă este de 79 sau mai mică.

  • Presiunea sistolică se referă la presiunea exercitată asupra pereților arteriali în timpul contracției cardiace și este cuprinsa în mod fiziologic între 100 și 130 mmHg.
  • Presiunea diastolică este presiunea exercitată asupra pereților arteriali în timpul relaxării miocardului între 2 contracții succesive, ale cărei valori fiziologice trebuie să fie mai mari de 85 mmHg.

Cum știi că ai hipertensiune arterială

Comitetul American Național de Prevenire, Depistare, Evaluare și Tratament al Bolilor Cardiovasculare a stabilit faptul că o tensiune arteriala normală, fiziologica, la adulți este 135/85 mmHg.

Potrivit Asociației Americane a Inimii, intervalele de tensiune arterială se încadrează în general aici:

  • Normal: mai puțin de 120 sistolice, mai puțin de 80 diastolice
  • Ridicată: 120-129 sistolice, mai puțin de 80 diastolice 
  • Tensiune arterială crescută (stadiul 1): 130-139 sistolic sau 80-89 diastolic
  • Tensiune arterială crescută (etapa 2): 140-179 sistolice sau 90 sau mai mare diastolică
  • Criza hipertensivă: mai mare de 180 sistolice și/sau mai mare de 120 diastolică

Ce să nu faci niciodată dacă ai hipertensiune arterială

Răspunsul la această întrebare este aproape unanim printre cardiologi.

„Cel mai rău lucru pe care îl poate face cineva dacă are hipertensiune arterială este să nu ia tensiunea arterială suficient de serios. Oamenii ar putea spune: „Nu doare, așa că de ce ar trebui să-mi pese?”

Prin urmare, îl numim „ucigaș tăcut”, deoarece ne dăunează tuturor vaselor de sânge, inima, creierul și rinichii dacă este lăsat netratat”, spune cardiologul dr. Ernst von Schwarz, autorul cărții The Secrets of Immortality, potrivit Parade.

Dr. von Schwarz recomandă și autotestarea acasă.

„Verificați-vă tensiunea arterială de două ori pe zi acasă, în condiții de odihnă, stând jos timp de 10 minute, cu un obiectiv de mai puțin de 130/80 mmHg. Dacă tensiunea arterială este în mod constant mai mare, atunci consultați-vă din nou cu medicul dumneavoastră.”

Dr. Cheng-Han Chen, cardiolog intervențional și director medical al Programului Structural Heart de la Centrul Medical MemorialCare Saddleback din Laguna Hills, California, subliniază importanța monitorizării regulate a tensiunii arteriale.

„Cel mai rău lucru pe care îl poate face cineva cu hipertensiune arterială este să nu o monitorizeze în mod regulat. Fie că este la cabinetul unui medic sau cu o manșetă a tensiunii arteriale la domiciliu, este esențial ca pacienții cu un diagnostic de hipertensiune arterială să țină evidența controlului tensiunii arteriale”, este de acord și dr. Cheng-Han Chen.

Potrivit dr. Chen, monitorizarea tensiunii arteriale și evidența acesteia poate ajuta medicii să știe dacă și când să vă ajusteze medicamentele, precum și să vă ofere posibilitatea de a adopta o abordare proactivă a sănătății dumneavoastră cu modificări ale stilului de viață, cum ar fi greutatea. pierderea, exercițiile fizice și reducerea consumului de alimente sărate și procesate.

Cele mai mari riscuri asociate cu tensiunea arterială ridicată

Hipertensiunea arterială este corelată cu o mulțime de alte probleme de sănătate, așa că ținerea ei sub control este importantă pentru sănătatea generală, precum și pentru sănătatea inimii.

Hipertensiunea arterială necontrolată nu numai că crește riscul afecțiunilor cardiovasculare majore, cum ar fi boala coronariană, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral, dar poate provoca și probleme în întregul corp, cum ar fi insuficiență renală, pierderea vederii, tulburări cognitive, demență și disfuncție sexuală.

Potrivit dr. von Schwarz, o altă afecțiune medicală majoră gravă poate apărea și din faptul că nu vă țineți tensiunea arterială sub control.

„Un risc major este dezvoltarea a ceea ce numim boală cardiacă hipertensivă, care este practic insuficiență cardiacă ca urmare a hipertensiunii arteriale necontrolate”, spune el.

Alte probleme despre care el avertizează includ calcificarea arterelor din inimă, care poate duce la atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și deces – așa că scoateți monitorul și apucați-vă de treabă!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel