Conf. univ. dr. Elena Copaciu, semnal de alarmă. Tot mai mulți tineri fac AVC. Care sunt semnele unui accident vascular cerebral

Conf. univ. dr. Elena Copaciu, semnal de alarmă. Tot mai mulți tineri fac AVC. Care sunt semnele unui accident vascular cerebral

Din păcate, accidentele vasculare cerebrale sunt tot mai des înregistrate în rândul studenților, dar și al adolescenților. Conf. univ. dr. Elena Copaciu, medic ATI, a explicat, potrivit rohealtreview.ro, că vârsa pacienților care fac AVC-uri este din ce în ce mai mult în scădere, în ultimii 10-15 ani.

Conf. univ. dr. Elena Copaciu, semnal de alarmă

„Reducerea vârstei pacienților care fac AVC-uri am sesizat-o începând de acum 10-15 ani. Din păcate, tendința pare să urmeze tot mai mult scăderea vârstei. La momentul la care s-a tras semnalul de alarmă între specialiștii din medicină, o bună parte dintre factorii de risc erau cei care țin de stilul de viață și de modul în care ne gestionăm nivelul de stres cotidian (…).

De la Spitalul de Pediatrie „Marie Curie”, îmi spuneau de o fetiță, de 15 ani, adusă de la Spitalul Obregia, cu AVC. Aceasta este o categorie de vârstă, după care este vorba de adultul tânăr, unii sunt din categoria studenți, 18-25 de ani, apoi intră scăderea vârstei la care apare AVC-ul, undeva între 30 -50 de ani, iar cei cu vârsta de peste 50 de ani care suferă un AVC sunt mai mulți față de acum 10 ani”, a declarat dr. Elena Copaciu, pentru sussa citată.

Cum recunoaștem un accident vascular cerebral

În opinia specialiștilor, recunoașterea semnelor unui AVC ar trebui să fie un demers promovat ca mesaj de interes public. Există niște semne premonitorii care pot fi conștientizate și să apelăm, astfel, la ajutor medical imediat.

  • O tulburare de vorbire inexplicabilă,
  • o ușoară o strâmbare a colțului gurii când te uiți în oglindă,
  • faptul că la un moment dat o mână, un picior, o parte a corpului, stânga sau dreapta, nu ascultă după ce ne-am trezit, dar se redresează,

„Acestea sunt semne premonitorii care trebuie să ne facă să apelăm la medic. Poate să fie un accident vascular în curs de constituire, care abordat la timp, poate fi tratat și pacientul să rămână chiar fără sechele”, a Conf. univ. dr. Elena Copaciu.

Specialistul a adăugat că tot ca un semn de recunoaștere a unui AVC sunt și durerile de cap neobișnuite.

„O cefalee care nu seamănă cu altă durere de cap pe care a avut-o pacientul respectiv până atunci. Mai ales dacă e vorba de cefalee de mare intensitate. Este un tip nou de durere de cap, intensă, cum nu am mai avut până atunci, poate fi un semnal foarte serios de alarmă și să trimită pacientul la medic”, după cum a explicat medicul.

Când apar semnele premonitorii ale instalării unui astfel de deficit neurologic,  este vorba despre o urgență. Astfel încât, nu trebuie pierdut timpul, ci să ajungem cât mai repede la spital.

„În cazul unui AVC ischemic, să nu se piardă o fereastră de oportunitate pentru tromboliză, pentru a se topi cheagul acela care redesface vasul care a fost opturat și se recuperează teritoriul neurologic pierdut”, a adăugat medicul.

Cauza principală a AVC-urilor în rândul studenților

Medicul ATI a spus că mulți dintre studenții care au făcut un AVC luaseră stimulente sau doze mari de cofeină. Aceștia au consumat nu doar cafea, ci cofeină la fiolă, pentru a putea învăța în perioada examenelor. Cu toate acestea, sunt și pacienți tineri care au o predispoziție genetică.

„La studenți, genul acesta de accidente au loc în preajma sesiunilor de examene. Lucrând la Spitalul Universitar timp de 25 de ani, cred că aproape în fiecare sesiune aveam cazuri de studenți cu anevrisme cerebrale fisurate sau rupte, aceastea fiind o categorie de accidente cerebrale hemoragice”, a spus conf. univ. dr. Elena Copaciu.

Alte categorii de tineri care pot fi supuși riscului de a suferi un AVC

  • tinerii care au obezitate,
  • diabet, care începe să scadă ca vârstă, mai ales cel de aport, diabetul de tip II.

„Pentru femei, există riscul de trombofilie, care accentuează riscul protrombotic la sarcină sau asociat consumului de anticoncepționale”, a mai spus medicul.

Recent Posts

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

6 ore ago

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

6 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

7 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

7 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

8 ore ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

8 ore ago

Citeste si: