Sari la conținut

Semnele de alarmă ale diabetului. Femeile pot avea simptome diferite de bărbații

piele uscată
Sursa foto: McCutcheon on Unsplash

Din cuprinsul articolului

Simptome diabet. Diabetul este o afecțiune cronică care duce la creșterea glicemiei, adică a nivelului de zahăr în sânge. Insulina este un hormonul care ajută la transportarea zahărului din sânge în celule, unde este transformat în sursă de energie.

În cazul diabetului de tip 2, celulele organismului nu mai reacționează atât de bine la insulină. În etapele mai avansate ale bolii, este posibil ca organismul să nu producă suficientă insulină.

Simptomele diabetului

Acest tip de diabet evoluează treptat, ceea ce înseamnă că uneori nu poate fi depistat decât atunci când simptomele devin evidente. Sunt câțiva factori care indică riscul apariției de diabet de tip 2, precum vârsta de peste 50 de ani, greutatea crescută sau istoricul familial. Dacă vi se pare că sunteți expuși riscului de diabet de tip 2, iată simptomele la care trebuie să fiți atenți:

  1. urinare excesivă (este modalitatea organismului de a elimina zahărul în exces)
  2. sete extremă (rezultat al urinărilor frecvente)
  3. oboseală pronunțată (apare din cauza faptului că energia produsă de glucoză nu ajunge la celulele oranismului)
  4. iritații/mâncărimi în zona genitală, infecții intime (zahărul din urină reprezintă un mediul propice pentru dezvoltarea microorganismelor dăunătoare)
  5. vedere încețoșată (din cauza nivelului ridicat al glucozei în fluidele ochiului care, rar, poate deteriora vasele de sânge ocular)
  6. pierderea vederii (când celulele nu primesc suficientă glucoză, grăsimile sunt folosite ca sursă de energie)

Este important de reținut că unele persoane nu prezintă aceste simptome decât atunci când nivelul glucozei din sânge este foarte mare.

În plus față de simptomele generale ale diabetului, bărbații cu diabet pot avea o scădere a libidoului, disfuncție erectilă și o scăderea forței musculare. Femeile cu diabet pot avea, de asemenea, simptome precum infecții ale tractului urinar, candidoză, piele uscată și prurit.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel