Sari la conținut

Cu ce se confruntă pacienții care au suferit un accident vascular cerebral (AVC)?

accident vascular cerebral (AVC)

Accidentul vascular cerebral reprezintă o afecțiune medicală gravă, care necesită ajutor medical de urgență. În urma acestuia, creierul poate suferi leziuni grave. Cu ce se confruntă pacienții care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) și ce implică recuperarea?

Accidentul vascular cerebral se produce când alimentarea cu sânge a creierului este oprită sau redusă, ceea ce înseamă că organul nu mai primește suficient oxigen. În lipsa oxigenului, celulele creierului încep să moară, iar ajutorul medical de specialitate trebuie acordat de urgență. În urma accidentului, creierul poate suferi leziuni grave. Cu cât se intervine mai repede după accident, cu atât mai mari sunt șansele de recuperare mai rapidă. Cu ce se confruntă pacienții care au suferit un accident vascular cerebral (AVC), în timpul recuperării?

„Recuperarea medicală în accidentul vascular cerebral începe chiar din secţia de Neurologie, cu poziţionarea pacientului şi membrelor lui în anumite poziţii. Cea mai importantă fază a recuperării începe după externarea de la Neurologie”, a explicat medicul Diana Tache, la rubrica Sfat de sănătate, potrivit Antena 3.

Recuperarea, după AVC, este esențială. Creierul pacientului care a suferit accidentul este afectat, motiv pentru care recuperarea poate fi lentă și dificilă.

„Ideal ar fi ca pacientul să fie transferat la Recuperare neurologică pentru a continua acest program şi a fixa anumite noi obiceiuri în activitatea lui obişnuită: trebuie să reînveţe să mănânce, să meargă, unii reînvaţă să vorbească, din păcate”, adaugă medicul.

Deși recuperarea poate dura aproximativ doi ani, în multe cazuri, aceasta continuă toată viața. Programul de recuperare este adaptat în fucție de fiecare pacient și de leziunile suferite. Astfel, nu există un program anume care să fie benefic pentru toată lumea. Specialiștii lucrează cu fiecare pacient în parte, după nevoile individuale.

Dacă manifestați simptome specifice accidentului vascular cerebral, sunați imediat la 112. Recuperarea, în acest caz, depinde de timpul în care s-a intervenit și s-a acordat ajutorul medical.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel