Din cuprinsul articolului
Un bărbat de 44 de ani din județul Iași a murit în mod tragic, la aproape șase luni după ce a fost mușcat de un câine vagabond. Deși a cerut ajutor medical de mai multe ori, Cristian nu a primit diagnosticul corect la timp. În loc să fie tratat pentru rabie, a fost direcționat către psihiatrie, iar boala i-a fost confirmată abia în stadiu terminal.
Incidentul a avut loc în luna februarie 2025, în localitatea Slobozia din comuna Voinești, județul Iași. Cristian a fost mușcat de un câine fără stăpân și s-a prezentat la medicul de familie. Acolo, rana i-a fost superficial tratată – pensată și curățată –, iar medicul i-a prescris doar un tratament cu antibiotice. Deși fusese mușcat, pacientul nu a fost direcționat către spital pentru vaccinarea antirabică, așa cum impune protocolul medical în astfel de cazuri.
Fără simptome evidente în primele luni, Cristian și-a continuat activitățile cotidiene. Însă, în luna iunie, starea sa s-a deteriorat brusc. Conform declarațiilor familiei, bărbatul a devenit incoerent și dezorientat, iar timp de trei săptămâni a fost într-o stare de confuzie severă.
Transferat la psihiatrie, fără testări adecvate
Pe 14 iunie, Cristian a fost internat la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași. Medicii de acolo au suspectat un episod de sevraj alcoolic, ignorând complet istoricul mușcăturii de câine. Soția bărbatului a încercat să le explice că acesta nu consuma alcool, însă nu a fost luată în serios.
„Le-am spus că soțul meu nu bea, dar mi s-a răspuns: ‘Ce știți dumneavoastră? Sunteți medic?’”, a declarat femeia, citată de BZI. În lipsa unor investigații amănunțite, Cristian a fost ținut sub observație fără ca medicii să suspecteze infecția cu virusul rabic.
Pe 20 iunie, Cristian a fost transferat în comă la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași. Acolo, medicii au suspectat o infecție gravă și au trimis probe biologice la Institutul „Cantacuzino”. Analizele au confirmat prezența virusului rabic, dar era deja prea târziu. Rabia avansase iremediabil, iar bărbatul a decedat pe 13 iulie 2025.
Potrivit declarațiilor familiei, transferurile frecvente între spitale au întârziat și mai mult administrarea unui tratament eficient: „A fost purtat cu targa de la un spital la altul. La Boli Infecțioase ni s-a spus din prima că nu mai sunt șanse. I se coagulase sângele. A fost groaznic”, a mai povestit soția sa.