Consumul de soia are un efect neașteptat asupra prostatei unui bărbat. Ce spun specialiștii

După anii 1990, când cercetările au arătat că proteinele din soia ar putea îmbunătăți nivelul de colesterol, laptele de soia a devenit produs de consum larg, ajungând în magazinele principale, direct de pe rafturile magazinelor naturiste.

Food and Drug Administration chiar le permite producătorilor de alimente din soia să-și eticheteze produsele ca fiind sănătoase pentru inimă.

Soia a devenit rapid un superaliment, până când a căzut la fel de repede în dizgrație. Din cazua faptului că izoflavonele din soia acționează ca estrogenul, bărbații se temeau că soia le va răpi masculinitatea. Alții s-au îngrijorat că soia ar afecta sistemele endocrine ale fetelor tinere și ar provoca cancer.

Cu toate acestea, nutriționiștii în cancer spun că acestea sunt mituri. Soia funcționează diferit la femeile aflate în premenopauză și postmenopauză, iar soia acționează diferit în cazul anumitor tipuri de cancer de sân. Genisteina și daidzeina din izoflavonele din soia au proprietăți anti-cancer.

Alimentele din soia, cum ar fi făina de soia, izolat de proteine din soia, tempeh și miso au cea mai mare cantitate de izoflavone totale la 100 de grame.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Efect benefic al consumului de soia asupra cancerului

Conform unei analize din 2013 din BJU International, produsele din soia au redus riscul de cancer de prostată la bărbații care prezentau un risc ridicat. De asemenea, soia poate suplimenta radioterapia în tratarea cancerului de prostată prin reducerea efectelor secundare.

Un studiu din 2010 în Nutriție și Cancer a arătat că un grup de pacienți cu cancer de prostată ia 200 de miligrame de izoflavonă de soia pe zi, în timp ce altul a luat un placebo. După șase luni, grupul care a luat izoflavone de soia a avut mai puține scurgeri de urină, mai puțină diaree și mai puține dureri legate de intestin. Consumul de soia era, de asemenea, mai probabil să permită erecțiile.

Când corpul tău descompune izoflavonele din soia, acestea sunt mai ușor absorbite și procesate de ficat, conform unei recenzii din 2017 în Nutrients. Deoarece aceste izoflavone acționează ca estrogenul, se leagă de un receptor de estrogen din țesutul de prostată pentru a reduce creșterea cancerului și a reduce proteinele care contribuie la dezvoltarea cancerului de prostată.

O revizuire din 2022 din Frontiers in Nutrition a constatat că soia poate reduce, de asemenea, riscul altor tipuri de cancer cu 10%. Puteți reduce riscul de cancer cu 4% pentru fiecare 25 de grame de soia sau 10 grame de izoflavone de soia pe care le consumați pe zi. Deși riscul de cancer de prostată scade cu 12% prin consumul de soia, puteți reduce riscul de cancer pulmonar cu 33%. Soia sau izoflavonele din soia nu sunt asociate cu reducerea riscului de a muri de cancer.

Alte modalități de tevenire a cancerului de prostată

Dacă sunteți reținut în legătură cu consumul de soia (sau dacă pur și simplu nu vă place laptele de soia sau tofu), Johns Hopkins Medicine are câteva sugestii pentru a vă reduce riscul de cancer de prostată.

  • O dietă bogată în grăsimi sănătoase omega-3 din somon sau nuci vă va îmbunătăți sistemul imunitar și endocrin, reducând în același timp inflamația.
  • Vă puteți îmbunătăți sănătatea prostatei mâncând alimente precum roșiile și legumele crucifere.
  • De asemenea, veți dori să reduceți consumul de alimente bogate în grăsimi saturate, cum ar fi cotletele de miel, carnea procesată și untul. Aveți grijă să nu vă gătiți carnea la temperaturi extrem de ridicate, deoarece carnea va produce substanțe chimice care pot provoca cancer (conform Institutului Național al Cancerului).
  • Reducerea riscului de cancer implică, de asemenea, să te miști mai mult. Exercițiile fizice vă susțin sistemul imunitar și vă ajută să vă mențineți greutatea scăzută. Deși obezitatea nu provoacă cancer de prostată, este mai probabil să dezvoltați o formă mai avansată de cancer de sân, cu o greutate mai mare pe cadru.
  • Dacă ați avut deja cancer de prostată, creșterea în greutate crește riscul de a dezvolta din nou cancer de prostată.
  • De asemenea, vă puteți reduce riscul de cancer prin reducerea consumului de alcool și țigări.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

2 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

2 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

3 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

3 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

4 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

4 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia