Categories: Ştiri sănătate

Coșmar COLECTIV la Seul! Sărbătoarea de Halloween a ucis cel puțin 150 de tineri și a rănit peste alți 100. Doliu național până pe 5 noiembrie. Printre cei morți se numără și străini

Coșmar COLECTIV la Seul! Sărbătoarea de Halloween a ucis cel puțin 150 de tineri și a rănit peste alți 100.

Mii de tineri din Coreea de Sud au așteptat nerăbdători ziua de sâmbătă! Urmau să se bucure de prima mare sărbătoare de Halloween din Coreea de Sud de la sfârșitul restricțiilor Covid.

Din nefericire, însă, un eveniment care ar fi trebuit să fie unul al distracției și al relaxării, s-a transformat într-o tragedie sâmbătă seara, când cel puțin 151 de persoane, majoritatea adolescenți și tineri adulți, au murit în timp ce petrecăreții au năvălit pe o alee îngustă într-un cartier popular cu viața de noapte din Seul, au declarat oficialii.

Seul: doliu național până pe 5 noiembrie

Autoritățile încă investighează ce a cauzat incidentul, dar Choi Seong-bum, șeful Departamentului de Pompieri Yongsan-gu, a declarat că a fost o „presupusă rupere la fugă” și că multe persoane au căzut, rănind cel puțin 82 de persoane. Printre morți se numără cel puțin 19 cetățeni străini, inclusiv persoane din Iran, Norvegia, China și Uzbekistan, a spus el.

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a convocat o întâlnire de urgență la primele ore ale zilei de duminică, iar ulterior a vizitat fața locului pentru a primi informații de la oficialii de urgență. Adresându-se națiunii, el a numit o perioadă națională de doliu „până la încheierea gestionării accidentului”.

Prim-ministrul Han Duck-soo a declarat ulterior că perioada de doliu se va încheia la miezul nopții de 5 noiembrie.

„O tragedie care nu ar fi trebuit să se întâmple a avut loc în mijlocul Seulului aseară, de Halloween. Mă rog pentru cei care au murit într-un accident neașteptat și sper că răniții se vor recupera rapid”, a spus Yoon, potrivit CNN.

Tineri morți COLECTIV la Seul! Sărbătoarea de Halloween a ucis cel puțin 151 de tineri și a rănit peste alți 100

Zeci de mii de petrecăreți s-au revărsat sâmbătă seara în cartierul cluburilor de noapte Itaewon pentru a se bucura de prima sărbătoare de Halloween din Coreea de Sud de când au fost ridicate limitele de mulțime și regulile privind măștile de față impuse de pandemia de Covid.

Martorii au spus că chiar înainte de a izbucni haosul, petrecăreții erau atât de strânși pe străzile înguste încât era greu să se deplaseze.

„Am văzut oameni mergând în partea stângă și am văzut persoana ajungând în partea opusă. Așadar, persoana din mijloc s-a blocat, așa că nu aveau cum să comunice, nu puteau respira”, a declarat martorul Sung Sehyun pentru sursa citată.

El a spus că spațiul era ca un „metrou blocat”.

Videoclipul postat pe rețelele de socializare a arătat că oameni făceau compresii pe alți petrecăreți întinși pe pământ în timp ce așteptau ajutor medical. „Am văzut o scenă dintr-un film… cum ar fi lucruri petrecute în timpul unui război”, a declarat pentru Reuters un martor Park Jung-Hoon, în vârstă de 21 de ani.

„Ei făceau resuscitări cardio-pulmonare ici și colo și oamenii se grăbeau înăuntru, deoarece nimic nu era controlat. Totul fost complet scăpat de sub control.”

Agenția de știri Yonhap a raportat că unele persoane au suferit de „stop cardiac”, atribuind declarația autorităților de pompieri. Oficialii de urgență au asistat cel puțin 81 de persoane din cartierul Itaewon din Seul, raportând „dificultăți de respirație”.

Cauza tragediei de la Seul este în curs de investigare

Cauza zdrobirii este încă în curs de investigare, deși oficialii au spus că nu au existat scurgeri de gaz sau incendii la fața locului când au primit primele apeluri de urgență de oameni „îngropați” în mulțime, la 22:24. Poliția a închis zona, iar videoclipurile de pe rețelele de socializare au arătat oameni îmbrăcați în costume de Halloween, întinși pe străzi și pe targi, în timp ce primii respondenți acordau ajutor și s-au format cozi de ambulanțe pentru a elimina răniții.

Zeci de oameni au fost transferați la unitățile din apropiere, a declarat Choi Jae-won, șeful Centrului de Sănătate Yongsan. Trupurile victimelor au fost transferate în mai multe morgue din spitale, au adăugat autoritățile.

Guvernul orașului Seul a primit informații despre persoane dispărute, în timp ce prietenii și familiile căutau persoane despre care se știa că sunt la eveniment și care nu s-au întors acasă. Duminică, ofițerii de poliție au scanat trotuarul pentru a găsi obiecte personale și piese de identitate, în timp ce încercau să stabilească numărul final de răniți și morți.

 

Peste 1.700 forțe de intervenție chemate la fața locului

Sărbătorile au luat o întorsătură întunecată, deoarece primele strigăte de ajutor au fost făcute din mulțime.

Juliette Kayyem, expert în managementul dezastrelor și analist în securitate națională pentru CNN, a declarat că densitatea orașului – și cât de obișnuită sunt mulțimile în Seul – ar fi putut juca un rol în tragedie.

„Oamenii din Seul sunt obișnuiți să fie în spații pline, este posibil să nu fi fost pe deplin alarmați de străzile pline”, a spus ea. „Panica este întotdeauna un factor și există pericolul de a fi prea obișnuit să fii în spații aglomerate.”

Este greu de identificat ce ar fi putut declanșa zdrobirea – dar autoritățile „ar fi anticipat cifre mari… înainte de sâmbătă seara”, a adăugat ea. „Există responsabilitatea autorităților de a monitoriza volumul mulțimilor în timp real, astfel încât să poată simți nevoia de a scoate oamenii afară.”

Peste 1.700 de forțe de intervenție în caz de urgență au fost trimise sâmbătă seara, inclusiv 517 pompieri, 1.100 de oficiali de poliție și aproximativ 70 de lucrători guvernamentali.

Președintele Coreei de Sud: Mă rog pentru cei care au murit”

Într-o declarație televizată duminică, președintele Yoon a spus că dezastrul va fi investigat și vor fi luate măsuri pentru a se asigura că incidente similare nu vor mai avea loc.

„Ministere relevante, cum ar fi Ministerul de Interne și Siguranță, vor efectua inspecții de urgență nu numai pentru evenimentele de Halloween, ci și pentru festivalurile locale și să le gestioneze temeinic, astfel încât să fie desfășurate într-o manieră ordonată și sigură”, a spus Yoon, adăugând că un „sistemul de urgență multifuncțional” ar sprijini atât răniții, cât și familiile morților.

„Mă rog pentru cei care au murit într-un accident neașteptat și sper că răniții se vor recupera rapid”, a spus Yoon.

De asemenea, Yoon a ordonat autorităților să identifice „rapid” victimele de dragul familiilor îngrijorate, a declarat secretarul prezidențial principal pentru relații publice, Kim Eun-hye.

Guvernul a declarat districtul Yongsan-gu, unde se află Itaewon, o zonă specială de dezastru.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că un cetățean american a fost rănit în urma zdrobirii.

„Colaborăm cu autoritățile locale pentru a determina dacă alți cetățeni americani au fost afectați și suntem pregătiți să acordăm asistență consulară”, a spus oficialul Departamentului de Stat.

În întreaga lume, liderii și-au transmis condoleanțe Coreei de Sud și celor afectați de dezastru.

Recent Posts

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

5 ore ago

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

6 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

7 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

7 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

8 ore ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

8 ore ago

Citeste si: