Sari la conținut

Regula 333 pentru anxietate: învață să ții grijile și panica departe de tine

Măsuri pe care le poți lua ca să gestionezi anxietatea
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Anxietatea poate să fie înfruntată

Regula 333 pentru anxietate: ce este și cum funcționează.

Anxietatea poate fi destul de debilitantă, în sensul că apare un sentiment general de neliniște sau îngrijorare, la care mulți se vor putea raporta din cauza preocupărilor actuale legate de criza costului vieții.

Milioane de oameni suferă de această afecțiune în întreaga lume și, în cazuri extreme, această afecțiune poate provoca atacuri de panică.

Ce este regula 333 și cum funcționează

Pentru a evita acest lucru, mulți oameni vor practica abilități cognitiv-comportamentale. Una dintre cele mai informale abilități ale acestui tip de metodă este tehnica 333.

Experții spun că aceasta este o abilitate ușoară pe care o poți reține și pe care o poți folosi și pe moment, dacă ceva ți-a declanșat sentimentele de neliniște. Acest lucru poate fi diferit pentru oameni diferiți.

Unele stări de anxietate vor fi declanșate de locuri aglomerate, în timp ce pentru altele cauza ar putea fi o anumită situație sau fobie.

Experții de la ChoosingTherapy spun că vă poate ajuta să recunoașteți sunetele și texturile vizuale, făcându-vă să vă simțiți întemeiați în momentul prezent. Pentru a practica tehnica, trebuie să căutați și să identificați, trei din fiecare dintre următoarele:

1. Trei lucruri pe care le poți vedea

2. Trei lucruri pe care le poți auzi

3. Trei lucruri pe care trebuie să le atingi

„Regula de anxietate 333 te „scoate din cap”, te deconectează de gândire, folosind simțurile ca o modalitate de a te reconecta cu corpul tău în mijlocul simptomelor negative de anxietate, inclusiv gânduri intruzive și atacuri de panică”, explică experții.

  • Concentrarea pe trei lucruri pe care le poți vedea te poate ajuta să devii conștient vizual de împrejurimile tale. Ideea nu este să ai în minte obiecte pe care vrei să le vezi, ci să te concentrezi asupra lumii din jurul tău, Acest lucru, spun ei, vă ajută să faceți față anxietății, eliminându-vă din discuțiile mentale care vă provoacă stres.
  • Concentrarea pe trei lucruri pe care le poți auzi. În funcție de locul în care vă aflați, acest lucru poate fi dificil și nu trebuie să căutați întotdeauna cele mai evidente sunete. Acestea pot fi orice, de la ticăitul unui ceas până la sunetul frunzelor ruginite care cad din copaci.
  • Concentrarea pe trei lucruri pe care le poți atinge sau simți. Acestea pot fi lucruri care sunt la îndemâna ta sau chiar părți ale corpului sau hainele tale.

Experții de la Mindbar recomandă, de asemenea, tehnica: „Mințile noastre rămân adesea blocate într-un tipar de gândire excesivă. Practicarea acestei metode este un instrument ușor de a vă aduce înapoi în momentul prezent.”

Tipuri de anxietate

Există multe tipuri de anxietate, toate cu simptome diferite. Cu toate acestea, existp câteva semne și simptome generale la care trebuie să fii atent.

  • Te simți foarte ingrijorat sau anxios de multe ori.
  • Îți este dificil să te calmezi.
  • Ești copleșit sau speriat de sentimente bruște de panică/anxietate intensă.
  • Întâmpini gânduri recurente care provoacă anxietate, dar pot părea o prostie pentru alții.
  • Eviți situațiile sau lucrurile care provoacă anxietate (de exemplu, evenimente sociale sau locuri aglomerate).
  • Întâmpinați dificultăți continue (de exemplu, coșmaruri/flashback-uri) după un eveniment traumatic.

Tulburările de anxietate se pot dezvolta ca urmare a unui număr de factori, inclusiv stresul, genetica și mediul copilăriei.

Există, de asemenea, o serie de tipuri diferite de tulburări de anxietate, de la anxietate generalizată la tulburare obsesiv-compulsivă, fobii specifice și tulburări de panică. Unii oameni pot suferi de mai mult de un tip de tulburare de anxietate – de exemplu, persoanele cu o fobie specifică pot experimenta panică ca urmare.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: