Categories: Ştiri sănătate

Covid-19 are impact asupra fertilității masculine? Ce au scos la iveală ultimele studii?

Potrivit unui nou studiu publicat joi în revista Reproduction, cazurile severe de Covid-19 ar putea afecta calitatea lichidului seminal a unui bărbat, afectând astfel fertilitatea acestuia, conform CNN.

„Acest raport ofera prima dovada directa pana in prezent ca infectia COVID-19 afecteaza calitatea lichidului seminal si potentialul reproductiv masculin”, a concluzionat  studiul.

Cu toate acestea, experții care nu au fost implicați în studiu au fost imediat sceptici cu privire la concluziile raportului și au cerut prudență în generalizarea excesivă a rezultatelor cercetării.

„Trebuie să ridic o notă puternică de precauție în interpretarea acestor date. De exemplu, autorii afirmă că datele lor demonstrează că „infecția COVID-19 provoacă afectări semnificative ale funcției de reproducere masculină ”, dar arată doar o asociere”, a spus Allan Pacey, profesor de andrologie la Universitatea Sheffield din South Yorkshire, Regatul Unit, printr-un comunicat transmis prin e-mail.

În plus, „este important de menționat că nu există dovezi ale virusului Covid-19 în material seminal și că nu există dovezi că virusul poate fi transmis prin material seminal”, a declarat Alison Murdoch, care conduce Newcastle Fertility Center la International Center for Life, Universitatea Newcastle din Marea Britanie.

Studiu realizat pe un eșantion foarte mic

Studiul a inclus 105 bărbați fertili fără Covid-19 și  84 de bărbați fertili diagnosticați cu coronavirus, ce le-a fost analizat materialul seminal la intervale de 10 zile timp de 60 de zile.

În comparație cu bărbații sănătoși fără Covid-19, studiul a constatat o creștere semnificativă a inflamației și a stresului oxidativ în lichidul seminal aparținând bărbaților cu Covid-19. Concentrația lor, mobilitatea și forma lichidului seminal au fost, de asemenea, afectate negativ de virus.

Studiul a constatat că diferențele au crescut odată cu severitatea bolii.

„Aceste efecte asupra celulelor lichidului seminal sunt asociate cu o calitate mai scăzută a lichidului seminal și cu un potențial redus de fertilitate. Deși aceste efecte tindeau să se îmbunătățească în timp, ele au rămas semnificativ și anormal mai mari la pacienții cu COVID-19, iar amploarea acestor modificări a fost, de asemenea, legată de  severitatea bolii”, a declarat cercetătorul principal Behzad Hajizadeh Maleki, doctorand la Universitatea Justus Liebig Giessen, din Hesse, Germania, într-un comunicat.

Studiul a constatat că au existat, de asemenea, niveluri mult mai ridicate de activitate enzimatică ACE2 la bărbații cu Covid. ACE2, sau enzima de conversie a angiotensinei 2, este proteina care oferă punctul de intrare pentru noul coronavirus pentru a se agăța și a infecta o gamă largă de celule umane.

Cu toate acestea, nu este surprinzător faptul că Covid-19 ar putea avea un impact asupra sistemului reproductiv masculin deoarece receptorii ACE2, sau „aceiași receptori pe care virusul îi folosește pentru a avea acces la țesuturile plămânului, se găsesc și în testicule”, a spus Pacey, redactor-șef al revistei Human Fertility.

„De la începutul pandemiei Covid-19, a existat o îngrijorare de înțeles (dar teoretică) cu privire la faptul că acest coronavirus ar putea avea un impact dăunător asupra fertilității bărbaților care se infectează”, a spus Pacey.

După examinarea a aproximativ 14 studii publicate pe această temă, Pacey a spus că a concluzionat că „orice efect măsurabil al coronavirusului asupra fertilității masculine a fost probabil doar ușor și temporar”.

Concluziile acestui studiu, a adăugat el, s-ar putea datora altor factori, cum ar fi utilizarea medicamentelor pentru tratarea virusului, pe care autorii l-au recunoscut și în studiu.

 

Recent Posts

Turiștii, atenționați cu privire la amenzile pe dușuri în destinații turistice celebre. Amenzile pot ajunge și la 600.000 de euro!!!

Amenzi de duș în destinații turistice celebre. Turiștii au fost avertizați să respecte restricțiile de…

31 de minute ago

Ce este boala și de ce apare. Cele 21 de tipuri de boli

Boala este o stare care afectează organismul, provocând o disfuncție sau o alterare a stării…

o oră ago

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul! „Tot istoricul va fi vizibil”

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), anunță…

2 ore ago

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Cea mai norocoasă zi din an vine cu bogăție și noroc

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Conform astrologiei, sâmbătă, 18 mai 2024, ar putea fi cea…

2 ore ago

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

14 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

14 ore ago

Citeste si: