vineri, august 6, 2021

Potrivit unui nou studiu publicat joi în revista Reproduction, cazurile severe de Covid-19 ar putea afecta calitatea lichidului seminal a unui bărbat, afectând astfel fertilitatea acestuia, conform CNN.

„Acest

raport ofera prima dovada directa pana in prezent ca infectia COVID-19 afecteaza calitatea lichidului seminal si potentialul reproductiv masculin”, a concluzionat  studiul.

Cu toate acestea, experții care nu au fost implicați în studiu au fost imediat sceptici cu privire la concluziile raportului și au cerut prudență în generalizarea excesivă a rezultatelor cercetării.

„Trebuie să ridic o notă puternică de precauție în interpretarea acestor date. De exemplu, autorii afirmă că datele lor demonstrează că „infecția COVID-19 provoacă afectări semnificative ale funcției de reproducere masculină

”, dar arată doar o asociere”, a spus Allan Pacey, profesor de andrologie la Universitatea Sheffield din South Yorkshire, Regatul Unit, printr-un comunicat transmis prin e-mail.

În plus, “este important de menționat că nu există dovezi ale virusului Covid-19 în material seminal și că nu există dovezi că virusul poate fi transmis prin material seminal”, a declarat Alison Murdoch, care conduce Newcastle Fertility Center la International Center for Life, Universitatea Newcastle din Marea Britanie.

Studiu realizat pe un eșantion foarte mic

Studiul a inclus 105 bărbați fertili

fără Covid-19 și  84 de bărbați fertili diagnosticați cu coronavirus, ce le-a fost analizat materialul seminal la intervale de 10 zile timp de 60 de zile.

În comparație cu bărbații sănătoși fără Covid-19, studiul a constatat o creștere semnificativă a inflamației și a stresului oxidativ în lichidul seminal aparținând bărbaților cu Covid-19. Concentrația lor, mobilitatea și forma lichidului seminal au fost, de asemenea, afectate negativ de virus.

Studiul a constatat că diferențele au crescut odată cu severitatea bolii.

„Aceste efecte asupra celulelor lichidului seminal sunt asociate

cu o calitate mai scăzută a lichidului seminal și cu un potențial redus de fertilitate. Deși aceste efecte tindeau să se îmbunătățească în timp, ele au rămas semnificativ și anormal mai mari la pacienții cu COVID-19, iar amploarea acestor modificări a fost, de asemenea, legată de  severitatea bolii”, a declarat cercetătorul principal Behzad Hajizadeh Maleki, doctorand la Universitatea Justus Liebig Giessen, din Hesse, Germania, într-un comunicat.

Studiul a constatat că au existat, de asemenea, niveluri mult mai ridicate de activitate enzimatică ACE2 la bărbații cu Covid. ACE2, sau enzima

de conversie a angiotensinei 2, este proteina care oferă punctul de intrare pentru noul coronavirus pentru a se agăța și a infecta o gamă largă de celule umane.

Cu toate acestea, nu este surprinzător faptul că Covid-19 ar putea avea un impact asupra sistemului reproductiv masculin deoarece receptorii ACE2, sau „aceiași receptori pe care virusul îi folosește pentru a avea acces la țesuturile plămânului, se găsesc și în testicule”, a spus Pacey, redactor-șef al revistei Human Fertility.

“De la începutul pandemiei Covid-19, a existat o îngrijorare de înțeles (dar teoretică) cu privire la faptul că acest coronavirus ar putea avea un impact dăunător asupra fertilității bărbaților care se infectează”, a spus Pacey.

După examinarea a aproximativ 14 studii publicate pe această temă, Pacey a spus că a concluzionat că „orice efect măsurabil al coronavirusului asupra fertilității masculine a fost probabil doar ușor și temporar”.

Concluziile acestui studiu, a adăugat el, s-ar putea datora altor factori, cum ar fi utilizarea medicamentelor pentru tratarea virusului, pe care autorii l-au recunoscut și în studiu.

 

Ultimele stiri

Parteneri