Categories: Ştiri sănătate

Covid: Teoria apariției virusului într-un laborator în Wuhan

Teoria apariției virusului într-un laborator în Wuhan. Un om de știință chinez a declarat că virusul nu a fost creat în laborator, în orașul Wuhan, declarând pentru BBC că este deschis „oricărui tip de vizită” pentru  a exclude această ipoteză.

Declarația surpriză a prof. Shi Zhengli vine în timp ce o echipă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se pregătește să călătorească luna viitoare la Wuhan pentru a începe investigația asupra originilor Covid-19.

Cartierul îndepărtat Tongguan, în provincia Yunnan din sud-vestul Chinei, este greu de vizitat aproape în orice moment. Însă atunci când o echipă BBC a încercat recent să viziteze orașul, a fost imposibil.

Polițiști îmbrăcați în civili și alți oficiali în mașini neinscripționate au urmărit echipa ziariștilor de la BBC kilometrii întregi pe drumurile înguste și denivelate ce duc spre acest oraș. În momentul în care echipa de ziariști a fost forțată să se întoarcă la punctul de plecare, aceștia au fost însoțiți pe întreg traseul de aceleași mașini.

„Am găsit obstacole în calea noastră, inclusiv un camion „defect”, despre care localnicii au confirmat că a fost plasat peste drum cu câteva minute înainte de a ajunge echipa noastră.”

„Am dat peste puncte de control la care bărbații neidentificați ne-au spus că treaba lor este să ne țină în afara orașului.”

„La prima vedere, toate acestea ar putea părea un efort disproporționat având în vedere destinația noastră intenționată, o mină de cupru abandonată nedescriptibilă, în care, în 2012, șase muncitori au cedat unei boli misterioase care, în cele din urmă, a luat viața a trei dintre ei.”

Dar tragedia lor, care altfel aproape sigur ar fi fost uitată în mare măsură, a primit un nou sens o dată cu pandemia Covid-19.

Aceste trei decese se află acum în centrul unei controverse științifice majore cu privire la originile virusului și la întrebarea dacă acesta provine din natură sau dintr-un laborator.

Încercările autorităților chineze de a opri echipa BBC de a ajunge la locația menționată reprezintă un semn de manipulare din partea autorităților chineze a informațiilor.

De mai bine de un deceniu, dealurile acoperite de junglă din Yunnan – și sistemele de peșteri din interior – au fost în centrul unui studiu științific gigant.

Studiul a fost condus de către prof. Shi Zhengli de la Institutul de Virusologie din Wuhan.

Profesoara Shi a câștigat aprecieri internaționale pentru descoperirea sa și anume boala cunoscută sub numele de Sars, care a ucis peste 700 de oameni în 2003. Boala a fost cauzată de un virus care provenea probabil dintr-o specie de liliac dintr-o peșteră din Yunnan.

De atunci, prof. Shi – denumit adesea „Batwoman din China” – a fost în avangarda unui proiect pentru a încerca să prevadă și să prevină în continuare astfel de focare.

Prin prinderea liliecilor, prelevarea de probe fecale de la ei și apoi transportarea probelor înapoi la laboratorul din Wuhan, la 1.600 km (1.000 mile) distanță, echipa din spatele proiectului a identificat sute de noi coronavirusuri de la lilieci.

Dar faptul că Wuhan găzduiește acum cea mai importantă instalație de cercetare a coronavirusului din lume, precum și primul oraș care a fost devastat de un focar pandemic de unul nou mortal, a alimentat suspiciunea că cele două lucruri sunt legate.

” Aș saluta personal orice formă de vizită, bazată pe un dialog deschis, transparent, de încredere, fiabil și rezonabil. Dar planul de vizită nu l-am decis eu”, a declarat prof. Shi.

Guvernul chinez precum și prof. Shi au respins acuzația unei scurgeri de virus din laboratorul Wuhan.

 

 

 

Recent Posts

La cât ajunge pensia unui român cu 35 de ani vechime în muncă, după recalculare

Pensie după 35 de ani de muncă. După o perioadă de 35 de ani de…

7 ore ago

Simptome care apar în orice tip de de cancer și sunt adesea ignorate până e prea târziu

Cancerul este o afecțiune complexă și diversă, cu peste 100 de tipuri diferite cunoscute până…

8 ore ago

Ce să mănânci dacă ai glicemia mare. Cele mai bune alimente care elimină zahărul din sânge

Știi ce alimente te ajută să scazi glicemia? Prediabetul este caracterizat prin prezența valorilor crescute…

8 ore ago

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România, înclus în patrimoniul Unesco. Merită să-l vizitezi cel puțin o dată în viață

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România. În România există un oraș de o…

9 ore ago

Nutriționist: Acest fruct îngrașă cel mai tare. E un șoc pentru ficat dacă mâncăm prea mult

Fructul care îngrașă cel mai mult. Dr. Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, atenționează în legătură…

9 ore ago

Horoscop 20 – 26 mai 2024. E momentul să culegem roadele în urma eforturilor depuse

Horoscop 20 - 26 mai 2024. O săptămână plină de evenimente semnificative. Cu patru evenimente…

10 ore ago

Citeste si: