vineri, ianuarie 27, 2023

Teoria apariției virusului într-un laborator în Wuhan. Un om de știință chinez a declarat că virusul nu a fost creat în laborator, în orașul Wuhan, declarând pentru BBC că este deschis „oricărui tip de vizită” pentru  a exclude această ipoteză.

Declarația surpriză a prof. Shi Zhengli vine în timp ce o echipă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se pregătește să călătorească luna viitoare la Wuhan pentru a începe investigația asupra originilor Covid-19.

Te-ar mai interesa: Medic român: Cura cu apă alcalină combate orice bo...

Cartierul îndepărtat Tongguan, în provincia Yunnan din sud-vestul Chinei, este greu de vizitat aproape în orice moment. Însă atunci când o echipă BBC a încercat recent să viziteze orașul, a fost imposibil.

Polițiști îmbrăcați în civili și alți oficiali în mașini neinscripționate au urmărit echipa ziariștilor de la BBC kilometrii întregi pe drumurile înguste și denivelate ce duc spre acest oraș. În momentul în care echipa de ziariști a fost forțată să se întoarcă la punctul de plecare, aceștia au fost însoțiți pe întreg traseul de aceleași mașini.

covid virusului

„Am găsit obstacole în calea noastră, inclusiv un camion „defect”, despre care localnicii au confirmat că a fost plasat peste drum cu câteva minute înainte de a ajunge echipa noastră.”

Te-ar mai interesa: Trei zodii de femei cărora niciun bărbat nu le poa...

„Am dat peste puncte de control la care bărbații neidentificați ne-au spus că treaba lor este să ne țină în afara orașului.”

„La prima vedere, toate acestea ar putea părea un efort disproporționat având în vedere destinația noastră intenționată, o mină de cupru abandonată nedescriptibilă, în care, în 2012, șase muncitori au cedat unei boli misterioase care, în cele din urmă, a luat viața a trei dintre ei.”

Te-ar mai interesa: Cele patru stadii de osteoporoză. Ce se întâmplă c...

Dar tragedia lor, care altfel aproape sigur ar fi fost uitată în mare măsură, a primit un nou sens o dată cu pandemia Covid-19.

Aceste trei decese se află acum în centrul unei controverse științifice majore cu privire la originile virusului și la întrebarea dacă acesta provine din natură sau dintr-un laborator.

Încercările autorităților chineze de a opri echipa BBC de a ajunge la locația menționată reprezintă un semn de manipulare din partea autorităților chineze a informațiilor.

Te-ar mai interesa: Legătura dintre sforăit și boala Alzheimer. Tulbur...

De mai bine de un deceniu, dealurile acoperite de junglă din Yunnan – și sistemele de peșteri din interior – au fost în centrul unui studiu științific gigant.

Studiul a fost condus de către prof. Shi Zhengli de la Institutul de Virusologie din Wuhan.

Profesoara Shi a câștigat aprecieri internaționale pentru descoperirea sa și anume boala cunoscută sub numele de Sars, care a ucis peste 700 de oameni în 2003. Boala a fost cauzată de un virus care provenea probabil dintr-o specie de liliac dintr-o peșteră din Yunnan.

Te-ar mai interesa: Ce trebuie să știi despre artroza genunchiului, bo...

De atunci, prof. Shi – denumit adesea „Batwoman din China” – a fost în avangarda unui proiect pentru a încerca să prevadă și să prevină în continuare astfel de focare.

Prin prinderea liliecilor, prelevarea de probe fecale de la ei și apoi transportarea probelor înapoi la laboratorul din Wuhan, la 1.600 km (1.000 mile) distanță, echipa din spatele proiectului a identificat sute de noi coronavirusuri de la lilieci.

Dar faptul că Wuhan găzduiește acum cea mai importantă instalație de cercetare a coronavirusului din lume, precum și primul oraș care a fost devastat de un focar pandemic de unul nou mortal, a alimentat suspiciunea că cele două lucruri sunt legate.

” Aș saluta personal orice formă de vizită, bazată pe un dialog deschis, transparent, de încredere, fiabil și rezonabil. Dar planul de vizită nu l-am decis eu”, a declarat prof. Shi.

Guvernul chinez precum și prof. Shi au respins acuzația unei scurgeri de virus din laboratorul Wuhan.

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private