Sari la conținut

„Mai am nevoie de vaccinul anticoronavirus dacă am avut deja Covid-19?” Ce ne răspund experții?

Poate că te-ai recuperat după infecția cu virusul SARS-CoV-2 și ai anticorpii necesari. Cu toate acestea, ce ne spun specialiștii despre imunitate, ce ar trebui să faci în această circumstanță și cum știi dacă mai ai nevoie de vaccinul anticoronavirus?

Dacă ai avut deja Covid-19, poate te întrebi dacă imunizarea cu vaccinul anticoronavirus mai este necesară. Specialiștii încă analizează cât timp sunt eficienți anticorpii obținuți în mod natural, după infectarea propriu zisă, potrivit Huffpost.

Totuși, în urma studiilor efectuate până acum, s-a observat o tendință de scădere rapidă a anticorpilor de acest fel, în special în cazul persoanelor care au manifestat o formă ușoară sau care au fost asimptomatice. Astfel, organismul poate deveni vulnerabil unei infectări ulterioare, deși ai dezvoltat o dată afecțiunea.

Anticorpii obținuți în urma unei infectări naturale sunt eficienți aproximativ câteva luni. Totuși, datele existente nu pot oferi această informație cu certitudine. În orice caz, persoanele care au avut Covid-19 acum câteva luni ar trebui să se imunizeze imediat ce vaccinul anticoronavirus devine disponibil.

Este vaccinul mai eficient? Persoanele care au avut deja Covid-19 mai au nevoie de imunizare?

Răspunsul este, cu siguranță, da, în ambele cazuri. Cercetătorii au descoperit că imunitatea oferită de vaccin va fi mult mai eficientă împotriva noului coronavirus, pentru mai mult timp. La un moment dat, anticorpii obținuți după o infectare naturală se vor diminua, lăsând organismul vulnerabil în cazul unei expuneri. Din acest motiv, indiferent că ai avut o formă ușoară sau o formă gravă, vaccinul este încă recomandat.

Cum poate reacționa corpul la imunizare dacă ai avut deja Covid-19? Există riscuri în privința sănătății și siguranței?

Momentan nu există cercetări în această privință și nu se cunoaște modul în care o persoană poate reacționa la vaccin dacă s-a recuperat deja de Covid-19. Cu toate acestea, o serie de pacienți implicați în studiile clinice pentru dezvoltarea vacinului de la Pfizer-BioNTech au raportat prezența unor anticorpi în organism, înainte de vaccinare. Acest lucru înseamnă că au fost infectați anterior. Totuși, vaccinul s-a dovedit a fi eficient și sigur și în această circumstanță.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel