Din cuprinsul articolului
Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori un pate vegetal cu o felie de pâine, poate puțină margarină și, de ce nu, o salată de roșii. Dar ne-am gândit să citim eticheta pateului vegetal?
De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri vegetale ce conțin foarte multe E-uri, aditivi, coloranți, iar dacă discutăm despre produsele care conțin soia, ar trebui să ne informăm și să fim atenți dacă soia nu provine dintr-o cultură modificată genetic.
Infocons a citit etichetele pentru noi, a făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, ne recomandă să citim studiul pentru produsele tip pate vegetal realizat
Pe baza studiilor din 2011, 2015, 2016, 2018 și 2021, InfoCons a realizat un studiu comparativ cu privire la evoluția produselor tip pate vegetal/pastă vegetală, În total au fost analizate peste 50 de produse, de la diverși producători/distribuitori.
Produsele care au făcut obiectul acestui studiu se găsesc ca formă de prezentare în conservă, cu un gramaj cuprins între 75 și 200g.
Din punct de vedere al aditivilor alimentari, aceștia au fost în mod constant prezenți într-o cantitate considerabilă în produsele studiate, respectiv 7 sau mai mulți aditivi.
Din punct de vedere al cantității medii și medianei de aditivi alimentari a produselor tip pastă vegetală putem spune că producătorii au redus această cantitate în timp.
Asa cum se observa din graficul prezentat, cel mai mare număr de aditivi alimentari într-un singur produs a fost regăsit în studiul din 2016.
Un lucru important de semnalat este faptul că ZERO aditivi alimentari au fost găsiți în 19 produse: 2 dintre ele se regăsesc în studiul din 2011, alte 2 produse în 2015 și 15 produse se regăsesc în studiul din 2021.
Din punct de vedere al celor mai des întâlniți aditivi alimentari putem enumera următorii:
Cele mai multe tipuri diferite de aditivi au fost găsiți în produsele din studiul pe 2016, numărul acestora fiind de 28 de astfel de aditivi
Din punct de vedere al valorii energetice oferit de pateul vegetal se constată ca acest indicator a variat anual:
La polul opus:
De altfel, cantitatea de grăsimi a variat și aceasta în studiile realizate pe pateurile vegetale existente pe piața din România
La polul opus găsim cantități scăzute în anii:
Din punct de vedere al fibrelor acestea au fost introduse în compoziția pateului vegetal în anul 2021
În studiul din 2011, nu a fost identificat niciun produs care să conțină fibre, iar în 2016, din cele 21 de produse studiate, un singur produs a avut fibre în componența sa. Spre deosebire de studiile din ani trecuți, în 2021 din 39 de produse studiate, 21 au avut în compoziția sa fibre.
Variația cantității de proteină în perioada studiului
La polul opus avem anii 2016, 2015, 2018, 2021:
Din punct de vedere al conținutului de sare constatăm o creștere a acesteia în compoziția pateului vegetal
Valoarea minimă de sare reprezentat:
Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…
Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…
Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…
Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…
Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…
Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…