Din cuprinsul articolului
Ministrul Muncii, Florin Manole, a anunțat oficial creșterea vârstei de pensionare pentru magistrați. Potrivit declarațiilor, se pregătește un proiect de lege care va modifica atât vârsta de pensionare, cât și indemnizațiile acordate acestei categorii profesionale.
„Reforma pensiilor speciale, pe care va trebui să o reluăm din cauza unei decizii nefaste a Curţii Constituţionale, va presupune mai multe lucruri. Câteva dintre ele vi le pot spune, pentru că sunt deja clare. Restul se vor clarifica într-un grup de lucru între Ministerul Muncii şi Ministerul Justiţiei, care nu va avea un termen de lucru foarte îndelungat, de săptămâni.
Aici vom avea, de exemplu, o creştere a vârstei de pensionare. Asta este o certitudine. (…) Vom face un proiect de lege, care va trece prin Parlament. Vrem să ducem vârsta până la 65 de ani. Este, o dată, o egalizare şi, pe de altă parte, ceea ce în trecut a reprezentat o ţintă graduală, adică vârsta de pensionare creştea treptat. Magistraţii ştiu foarte bine la ce mă refer, că au contestat, din păcate, proiectul acesta şi cred că a fost o idee greşită”, a transmis ministrul Muncii.
Prin noua propunere legislativă, magistrații vor fi obligați să iasă la pensie la vârsta de 65 de ani, similar cu restul angajaților din România. Cei care doresc să se pensioneze mai devreme vor primi o indemnizație diminuată, în funcție de un indice de corecție aplicat gradual.
Ilie Bolojan:Avem o pensionare prea rapidă a magistraților
Și premierul Ilie Bolojan susține inițiativa. Acesta a explicat că este inadmisibil ca un magistrat să iasă la pensie la 48 de ani.
„Avem o pensionare prea rapidă a magistraților, se pensionează, în general, la 48 de ani. Din pensionările care le-am semnat ca președinte interimar, 90% erau la 48 de ani. Era o doamnă judecător care s-a pensionat la 60 de ani, o să o caut să îi duc un buchet de flori, tot respectul pentru dânsa. Este un lucru care nu se mai poate întâmpla”, transmite Ilie Bolojan.
Conform unui calcul simplu, un magistrat care își începe cariera la vârsta de 23 de ani, imediat după facultate, poate ieși la pensie la 48 de ani.
„Magistrații se pot pensiona după 25 de ani, astfel că dacă încep imediat după facultate, pot ieși la 48 de ani. Trebuie să creștem vârsta la 30-35 de ani, ca pensionarea să nu se poată face decât aproape de vârsta de 65 de ani. Pentru toate celelalte profesii voi susține ca vârsta de pensionare să fie cea standard, pentru că nu va mai fi cine să ne plătească pensiile”, mai arată Ilie Bolojan, potrivit BZI.