Cum apare anemia și care sunt factori declanșatori? Medic: E ușor de văzut cauza – distrugi, pierzi, nu produci

Cum apare anemia și care sunt factori declanșatori? Anemia este o afecțiune comună, întâlnită de obicei la copii sau la femeile însarcinate, însa poate afecta pe oricine, oricand.

În emisiunea „Doctor de bine”, dr. Alina Tănase a explicat cum apare anemia și ce declanșează această afecțiune. Ea spune că „echilibrul perfect l-a inventat sângele. Vorbim de un lichid, care conține celule roșii, prin care ne oxigenăm, celule albe – care ne apără. Și trombocite- celule, care participă la coagulare”.

”Este o balanță, suntem o balanță perfectă între ce producem și ce distruge – producem exact cât am distrus. Aceste celule, după ce își fac funcția sunt distruse, distrugem cât am produs”, explică dr. Alina Tănase.

Dacă suntem sănătoși, măduva produce toate celulele sângelui, iar Ssplina le distruge. Ce înseamnă când sunt prea puține celule roșii în sânge? Anemie.

Alina Tănase Director medical, Institutul clinic Fundeni, spune că ”întotdeauna verificăm acestă balanță, e ușor de văzut cauza anemiei – distrugi, pierzi, nu produci. De unde vine anemia – nu produci eritrocite, le distrugi sau pierzi le pierzi printr-o sângerare”.

Sângerări minore, dar care fac anemie, apar frecvent în tubul digestiv, în prezența unei tumori. Apare anemia. Carență de fier, dar și de vitamina B12 – pot determina anemie. Se numește anemie aplastică. Boala se vindecă doar cu transplant de celule stem – de la o rudă compatibilă.

”Pacientul se duce pentru simptomele de anemie. Toate scăzute. Poate apărea la oameni tineri în general și la copii, iar majoritatea pacienților transplantați au până în 40 de ani. Rezultatele în anemia aplastică sunt cele mai bune, cu reluarea calității vieții la peste 80% dintre pacienți”, explică Alina Tănase Director medical, Institutul clinic Fundeni.

Celulele stem, preluate din sângele unei rude compatibile, sunt infuzate în sângele pacientului. Știu să se ducă direct în măduvă, adică în locul lor. Și să producă, corect, ulterior.

Cum apare anemia și care sunt factori declanșatori? Medic: E ușor de văzut cauza – distrugi, pierzi, nu produci

”Acolo se duc în niște nișe și se cuibăresc, primesc stimuli să se dezvolte, și încep să producă celule mature în 2-3 săptămâni, aceste celule mature le vedem în sânge și ne bucurăm, încep să crească, noi știm că sunt celulele donatorului”, a explicat medicul Alina Tănase Director medical, Institutul clinic Fundeni. pentru stirileprotv.ro.

În sânge, se văd doar celulele roșii, celulele albe și trombocitele mature. În măduvă, acestea există în diverse stadii de dezvoltate. Măduva produce celule stem.

Celule stem puteți dona, printr-o simplă donare de sânge, la registru-celule-stem.ro. Aceleași celule vindecă și cancerele sângelui”, conchide medicul.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

2 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

2 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

3 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

3 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

4 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

4 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia