Categories: Ştiri sănătate

Cum eviți anemia feriprivă, afecțiune care împiedică oxigenarea organelor? Secretul este această vitamină!

Anemia feriprivă, sau anemia cauzată de un deficit de fier, este o formă foarte comună de anemie. Această afecțiune determină un nivel scăzut al globulelor roșii sănătoase, esențiale pentru transportul oxigenului către țesuturile organismului.

Lipsa fierului în organism poate avea consecințe grave. Fără suficient fier, organismul nu poate produce suficientă hemoglobină, o componentă esențială a celulelor roșii ale sângelui, care se ocupă cu transportul oxigenului către alte celule.

Ca urmare, anemia prin deficit de fier duce la senzație generală de oboseală și respirație dificilă, dată de oxigenarea slabă a organelor și țesuturilor, scrie drvasiradulescu.ro.

Alimente pentru prevenirea anemiei feriprive

Fierul se regăsește, în cantități mai mari, în produsele de origine animală. Dacă aveți o dietă bazată pe plante este necesar să măriți aportul de produse vegetale care conțin fier pentru a echilibra nivelul optim. Astfel, este indicat să consumați o cantitate mai mare de legume și fructe ce conțin fier, față de o cantitate mai mică de carne, spre exemplu.

Vitamina C, secretul absorbției fierului

Puteți stimula absorbția fierului în organism prin consumul de suc de citrice sau prin consumul altor alimente bogate în vitamina C. În același timp, este indicat să consumați alimentele bogate în fier, pentru a-l absorbi cât mai eficient. Vitamina C din sucurile de citrice, cum ar fi sucul de portocale, vă ajută organismul să absoarbă mai bine fierul din alimentație.

Alte surse de vitamina C:

  • coacăze negre
  • kiwi
  • căpșuni
  • ananas
  • legume cu frunze verzi
  • ardei gras (roșu și verde)
  • broccoli
  • conopidă
  • pătrunjel
  • roșii

Surse de fier:

Vă puteți reduce riscul de anemie prin carență de fier alegând alimente bogate în fier, de exemplu:

Carne roșie, carne de porc și de pasăre
Fructe de mare
Fasole boabe
Legume cu frunze de culoare verde închis, cum ar fi spanacul
Fructe uscate, cum ar fi stafidele și caisele
Cereale, pâine și paste făinoase îmbogățite cu fier
Mazăre

Recent Posts

Continuă evacuările din zona străzii surpate din Slănic Prahova. Mesaj Ro-Alert

Autorităţile din Prahova au luat măsuri suplimentare de evacuare a populaţiei în zona străzii surpate…

28 de minute ago

Horoscop 3 mai 2024. Zodia pentru care un vis e pe cale să devină realitate

Horoscop 3 mai 2024. Zodia pentru care un vis e pe cale să devină realitate.…

58 de minute ago

Cum veți ști dacă ouăle sunt proaspete. Data înscrisă pe ambalaj indică altceva

Cum veți ști dacă ouăle sunt proaspete. Ouăle sunt considerate un superaliment, deoarece sunt bogate în…

o oră ago

Recomandăroi pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare: Oamenii să fie atenți

Recomandăroi pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare! În această perioadă, inspectorii sanitar-veterinari afirmă că riscul apariţiei toxiinfecţiilor…

2 ore ago

Medici: Digestia va fi pusa la grea încercare în perioada sărbătorilor pascale

Medici: Digestia va fi pusa la grea încercare în perioada sărbătorilor pascale Piețele și magazinele…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic