Categories: Stil de viaţă

Cum funcţionează dieta mediteraneană: un compus pe care îl conţine omoară celulele canceroase

Studii recente sugerează că un compus care se găseşte din abundenţă în alimentele specifice dietei mediteraneene ar distruge cea mai importantă „superputere” a celulelor canceroase – imortalitatea lor.

Modificând o anumită secvenţă din mecanismul reglării genetice, acest compus „re-educă” celulele canceroase, făcându-le să se comporte la fel ca şi celulele obişnuite şi să devină muritoare.

Unul dintre factorii care explică de ce celulele canceroase se înmulţesc în ritm rapid este faptul că ele inhibă un proces care le-ar face să moară conform programului biologic normal.

Celule obişnuite mor după o vreme, suferind o moarte celulară programată, care face parte din procesele normale din organismul uman. Prin contrast, celulele canceroase sunt nemuritoare, ceea ce explică proliferarea lor rapidă, ce duce la formarea tumorilor.

Un studiu pe culturi de celule, realizat de cercetătorii de la Ohio State University, a dus la concluzia că un compus întâlnit în anumite alimente de origine vegetală, numit apigenină, poate împiedica celulele cancerului la sân să evite moartea.

O marea parte din ceea ce se ştie despre beneficiile pentru sănătate ale anumitor nutrienţi se bazează pe studii epidemiologice, care au arătat că există o corelaţie pozitivă puternică între consumul anumitor alimente şi o stare de sănătate mai bună, în special în ceea ce priveşte sănătatea cardiacă.

Dar mecanismul din spatele acestui efect a rămas, în multe cazuri, un mister, în special când era vorba despre alimentele asociate cu un risc mai mic de cancer. Acum, descperirea apigeninei clarifică unele aspecte ale acestei relaţii. Rezultatele cercetărilor sunt publicate în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

Pătrunjelul, ţelina şi ceaiul de muşeţel sunt cele mai obişnuite surse de apigenină, dar substanţa se găseşte în multe fructe şi legume.

Cercetătorii au arătat, în acest studiu, că apigenina se leagă de aproximativ 160 de proteine din corpul uman, sugerând că şi alţi nutrienţi asociaţi cu beneficii pentru sănătate (aşa-numitele nutraceutice) ar putea avea efecte similare pe termen lung. Prin contrast, cele mai multe dintre preparatele farmaceutice ţintesc doar o singură moleculă din organism.

Prin diferite experimente, cercetătorii au stabilit că apigenina se leagă de proteine care au trei funcţii specifice. Printre cele mai importante se numără o proteină numită hnRNPA2.

Aceasta influenţează activitatea ARN mesager (mARN), care conţine instrucţiunile necesare prentu sinteza unei anumite proteine. mARN se formează prin fragmentarea  – sau modificarea – ARN , care are loc în cadrul activării genelor. Modul în care are loc această fragmentare influenţează instrucţiunile pe care le va conţine mARN.

Cercetătorii au observat că fragmentarea anormală este factorul implicat în aproximativ 80% dintre cancere. În celulele canceroase apar două tipuri de fragmentări, în vreme ce în celulele normale are loc doar un singur tip – o „şmecherie” care le conferă celulelor canceroase caracterul lor „nemuritor”.

Cercetătorii au constatat că legarea apigeninei de proteina hnRNPA2 readuce la normal, din acest punct de vedere, celulele cancerului de sân: acestea nu mai prezintă doup tipuri de fragmentare, ci doar una, ca şi celulele obişnuite, sugerând că, atunci când fragmentarea este normală, celulele suferă moartea celulară programată, normală, sau devin mai sensibile la acţiunea medicamentelor chimioterapeutice.

În ansamblu, rezultatele sugerază că o alimentaţie sănătoasă menţine mecanismele normale de fragmentare în interiorul celulelor corpului.

Studii anterioare arătaseră că apigenina are şi proprietăţi anti-inflamatoare.

Cercetătorii testează acum efectele antigeninei şi pe şoareci, pentru a determina dozele necesare pentru a produce efecte anti-cancer.

De-a lungul timpului, cercetătorii au descoperit că dieta mediteraneană este cea mai bună dietă pentru slăbit, că reduce riscul de a suferi de probleme la inimă şi că are un efect extraordinar asupra creierului. De asemenea, această dietă este secretul celor mai longevivi americani. Din acest motiv, mai multe ţări au propus introducerea dietei mediteraneene pe lista patrimoniului mondial întocmită de UNESCO.

Recent Posts

HOROSCOP 4 mai 2024. O ZODIE înfruntă dificultăţi mari!

Horoscopul zilei de sâmbătă, 4 mai 2024, spune că nativii zodiacului vor avea parte de…

9 minute ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale consumului de ouă

Potrivit nutriţioniştilor, este un mit că valorile colesterolului cresc foarte mult după consumul de ouă,…

38 de minute ago

Reţeta specială de Paşte la care nu renunţă Nadia Comăneci

Nadia Comăneci, sportiva simbol a gimnasticii româneşti din toate timpurile, a dezvăluit o rețetă specială…

o oră ago

„Câmpurile de aur din România”, în atenţia NASA. Imagini spectaculoase din satelit

România a atras atenția NASA și a întregii lumi datorită unor imagini spectaculoase captate de…

2 ore ago

Mănăstirea Ghighiu, colţ de rai lângă Bucureşti. Izvor tămăduitor şi icoană făcătoare de minuni (FOTO+VIDEO)

Situată la doar 73 de kilometri de București, Mănăstirea Ghighiu este loc de pelerinaj pentru…

2 ore ago

Cât timp se pot consuma ouăle vopsite de Paşte? Un expert dă verdictul

Ouăle fierte şi vopsite sunt un produs traditional esenţial care nu trebuie să lipsească de…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic