Cum poate colesterolul ridicat să provoace cheaguri de sânge? Un medic spune care sunt factorii de risc

Cum poate colesterolul ridicat să provoace cheaguri de sânge? Organizația Mondială a Sănătății (OMS) raportează că bolile cardiovasculare au aproximativ 32% din decesele din 2019. Tromboza, termenul medical pentru formarea cheagurilor de sânge, este cauza de bază atât a atacului de cord, cât și a accidentului vascular cerebral.

Un cheag de sânge este o baltă de sânge parțial solidă în artere, sau în vene, care blochează circulația în zona respectivă. În funcție de locul în care se formează cheagul, acest lucru poate duce la un atac de cord, accident vascular cerebral, tromboză venoasă profundă sau embolie pulmonară.

Cum poate cauza colesterolul ridicat cheaguri de sânge

Nivelurile ridicate de colesterol sunt legate de formarea cheagurilor de sânge în mai multe moduri. Nivelurile ridicate de colesterol sunt un factor de risc major pentru ateroscleroză . Aceasta este acumularea de plăci grase pe și în interiorul pereților arterelor.

Potrivit Asociației Americane a Inimii (AHA), placa este alcătuită din colesterol, grăsimi, deșeuri celulare, calciu și fibrină (care determină coagularea sângelui).

Pe măsură ce plăcile grase continuă să crească în interiorul arterelor, ele reduc diametrul acestora și limitează alimentarea cu sânge a organelor vitale. Acest lucru poate provoca simptome precum angina pectorală , care este cauzată de reducerea alimentării cu sânge a inimii și este adesea resimțită ca durere în piept în timpul exercițiilor fizice.

Alimentarea redusă cu sânge a picioarelor poate duce, de asemenea, la dureri de picioare în timpul exercițiilor fizice . Această afecțiune este, de obicei, un simptom al bolii arteriale periferice (îngustarea arterelor de la nivelul extremităților).

În ceea ce privește legătura dintre colesterolul ridicat și plăci, riscul apare dacă una dintre aceste plăci se rupe.

„Atunci când aveți un nivel ridicat de colesterol, aceste particule de colesterol pot ajunge în pereții arterelor, provocând daune ,” spune cardiologul de la Rush University Medical Center.

Formarea plăcilor poate face ca pereții arterelor să se umfle . Există tot mai multe dovezi în comunitatea de cercetare că, deși creșterile anumitor niveluri de colesterol sunt asociate cu un risc crescut de formare de cheaguri de sânge, cauza principală poate fi inflamația cronică .

Dacă una dintre aceste plăci se rupe, sau se sparge, materialul gras trece în sânge. Acest lucru declanșează formarea de cheaguri de sânge. Un cheag poate crește rapid în dimensiune până când blochează artera și împiedică fluxul normal de sânge.

Blocarea arterelor inimii duce la atac de cord, în timp ce blocarea arterelor cerebrale duce la accident vascular cerebral.

Există, de asemenea, dovezi suplimentare care sugerează că un nivel ridicat de colesterol poate duce la formarea de cheaguri de sânge și în vene ( tromboembolism venos ). În funcție de locul în care se formează cheagul, acest lucru poate duce fie la o tromboză venoasă profundă, fie la o embolie pulmonară .

Potrivit unui studiu publicat în 2019 în revista Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology , nivelurile ridicate de colesterol LDL au fost identificate ca factor de risc pentru dezvoltarea trombozei venoase profunde.

Cum vă puteți reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge

Gestionarea colesterolului este o parte importantă a menținerii sănătății inimii. Primul pas este controlul regulat al colesterolului .

„Toți adulții ar trebui să își cunoască numărul de colesterol ,” spune cardiologul.

Dacă aveți colesterolul ridicat, medicul vă va recomanda schimbări în stilul de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice . El poate recomanda, de asemenea, medicamente pentru scăderea colesterolului . Acestea au, de asemenea, un beneficiu de protecție împotriva trombozei venoase profunde și, prin urmare, a atacului de cord, sau a accidentului vascular cerebral.

Mai multe studii observaționale arată că persoanele care iau statine au un risc mai mic de a dezvolta tromboză venoasă profundă . S-a demonstrat că statinele, pe lângă reducerea colesterolului, au și un efect antiinflamator . Statinele sunt medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală, așa că ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră despre beneficiile, riscurile și potențialele efecte secundare ale utilizării pe termen lung.

„Dacă aveți colesterolul ridicat, ar trebui să fiți, de asemenea, foarte atenți la alți factori de risc din viața dumneavoastră ,” spune cardiologul. Colesterolul este doar unul dintre numeroșii factori de risc importanți asociați cu ateroscleroza.

Alți factori de risc care pot fi gestionați sunt:

  • Hipertensiunea arterială
  • Fumatul
  • Diabet
  • Excesul de greutate

Cu cât colesterolul este mai ridicat, cu atât riscul de ateroscleroză este mai mare. „Acest proces începe la o vârstă foarte fragedă ,” spune , un cardiolog la Baylor College of Medicine din Houston. „Dacă vrem să maximizăm efectul intervenției, atunci schimbările stilului de viață ar trebui să înceapă foarte devreme, deoarece până la 30 sau 40 de ani, aceste plăci s-au format deja în peretele vaselor . „

Recent Posts

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

8 ore ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

9 ore ago

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce criterii trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce…

9 ore ago

Medic român: Bolile de piele au un impact foarte mare

Bolnavii de cancer de piele au nevoie de consiliere psihologică pentru a face față emoțiilor…

10 ore ago

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

10 ore ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

11 ore ago

Citeste si: