Sari la conținut

Un ingredient, folosit inclusiv în alimentația copiilor, cancerigen în cantități mari. Noile reguli impuse de Uniunea Europeana

Din cuprinsul articolului

Ca o măsură de combatere a canncerului, Comisia Europeană a adoptat la sfârșitul săptămânii trecute noi reguli cu privire la reducerea prezenţei arsenicului în alimente.

Măsura va reduce în special concentraţia permisă de arsenic anorganic în orezul alb, în timp ce vor fi de asemenea stabilite noi limite pentru arsenic în multe alimente pe bază de orez, lapte şi alte alimente pentru bebeluşi, sucuri de fructe şi sare, a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat.

„Adoptarea unor niveluri maxime mai coborâte marchează un alt pas important în îndeplinirea obiectivelor Planului European de Luptă împotriva Cancerului pentru limitarea sau eliminarea riscului cancerigen asociat substanţelor chimice în alimente”, se arată în acelaşi text.

„Luăm astăzi măsuri suplimentare pentru reducerea şi mai mult a riscului de expunere la un contaminant cancerigen din lanţul nostru alimentar”, a declarat comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides. Ea susţine că noile norme „sunt o dovadă în plus că standardele de securitate alimentară în UE continuă să fie cele mai înalte din lume”.

Bruxellesul aminteşte că decizia este bazată pe un raport ştiinţific din 2021 al Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) şi survine după ce le-a cerut statelor UE să controleze prezenţa arsenicului în alimente.

Nivelurile maxime permise la ora actuală pentru arsenicul din produsele alimentare au fost stabilite în anul 2015 pe baza unei opinii a EFSA, care avertiza că arsenicul poate cauza cancer de piele, de plămâni şi al vezicii urinare.

Arsenicul este prezent în concentraţii reduse în roci, sol şi apele subterane naturale, iar alimentele şi apa potabilă sunt principalele căi de expunere pentru om.

Emisiile industriale, precum mineritul şi arderea combustibililor fosili, pot contribui la prezenţa unor niveluri ridicate de arsenic în mediul înconjurător, la fel şi îngrăşămintele chimice, conservanţii pentru lemn, insecticidele sau erbicidele care conţin acest contaminant.

Ce este arsenicul?

Arsenicul este un element natural în roci și sol, apă, aer și în plante și animale. Oamenii pot fi, de asemenea, expuși la arsen în mediu din unele surse agricole și industriale.

Deși uneori se găsește în forma sa pură ca un metal gri de oțel, arsenul face de obicei parte din compușii chimici:

  • Compuși anorganici (arsenul combinat cu alte elemente decât carbonul): Acești compuși se găsesc în industrie, în produse de construcții (cum ar fi unele lemne „tratate sub presiune”) și în apa contaminată cu arsenic. Această formă de arsenic tinde să fie mai toxică și a fost legată de cancer.
  • Compuși organici (arsen combinat cu carbon și alte elemente): acești compuși tind să fie mult mai puțin toxici decât compușii anorganici de arsen și nu se crede că sunt legați de cancer. Compușii organici de arsenic se găsesc în unele alimente, cum ar fi peștele și crustaceele.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel