Categories: Expertul zilei

Cum să ne monitorizăm alunițele acasă? Care sunt cele cu risc cancerigen?

Una dintre sarcinile noastre personale este să ne monitorizăm cu atenție alunițele ce mai sunt cunoscute ca și nevi. Nimeni nu cunoaște corpul nostru mai bine ca noi înșine, tocmai din acest motiv trebuie să fim informați cu privire la caracteristicile aluniţelor periculoase, și să învățăm să facem  monitorizarea lor periodică acasă.

Este extrem de importantă identificarea în timp util a alunițelor cu potenţial cancerigen.

Alunițele sunt fie moştenite din naştere, fie apar în timpul copilăriei şi adolescenţei, cei mai mulţi oameni având între 10 şi 45 de aluniţe, dintre care aproape toate îşi fac apariţia înainte de vârsta de 40 de ani. Unele aluniţe pot dispărea pe măsură ce înaintăm vârstă.

„Cele mai multe aluniţe sunt inofensive. În unele cazuri mai rare ele devin canceroase, astfel încât monitorizarea lor şi a altor zone pigmentate reprezintă un pas important în detectarea cancerului de piele, în special melanomul, o formă agresivă care se poate răspândi în sânge şi alte organe dacă nu este tratat timpuriu”, explică domnul doctor Laurenţiu Vladau.

Sfaturi pentru monitorizarea aluniţelor acasă

  1. În primul rând, trebuie să stabilim terenul, adică să localizăm şi să numărăm aluniţele. Cel mai bine este să documentăm aceste date în agenda personală.
  2. Aluniţele din zonele expuse, evidente, nu pun în general probleme, însă, trebuie să ne asigurăm că examinăm şi zonele ascunse sau care nu ne sar în ochi zi de zi.
  3. Trebuie acordată o atenţie sporită la tălpi şi între degetele de la picioare şi zonele private. Pentru cele din urmă putem folosi o oglindă de mână pentru a identifica leziunile. „Chiar dacă pentru unele persoane poate sună ciudat, ar fi bine să încerce să răspundă la următoarele întrebări: De câte ori şi-au examinat zona genitală cu atenţie, inclusiv zona perineală? De câte ori un medic a examinat aceste zone? Dacă ar avea o aluniţă în aceste zone, cât timp ar lua să îşi dea seama că se schimbă? Ar fi prea târziu? Fiecare dintre noi ar trebui să reflecte la aceste întrebări”, recomandă domnul doctor Laurenţiu Vladau, specialist dermatovenerologie în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.
  4. Rugaţi o persoană apropiată să vă examineze alunițele pe spate sau încercaţi să o faceţi în oglindă.
  5. Faceţi poze ale regiunilor cu aluniţe, de ansamblu şi apropiere. Salvaţi imaginile într-un director cu parolă pentru a vă asigura intimitatea. La 3 sau 6 luni repetaţi procedura şi comparaţi imaginile. Ştergeţi al doilea set de poze dacă nu sunt modificări sau salvaţi dacă sunt aluniţe noi sau modificate.

 

Recent Posts

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

19 minute ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

49 de minute ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

o oră ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

11 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

11 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra