Sari la conținut

Alcoolul: ce efecte are asupra corpului tău și când poate deveni periculos?

Alcoolul are un impact substanțial asupra organismului tău încă de la prima înghițitură. Deși consumul moderat, ocazional, nu reprezintă un motiv de îngrijorare, efectele cumulative pot dăuna sănătății.

Potrivit Healthline, alcoolul consumat în cantități moderate nu afectează sănătatea generală a unei persoane. Cu toate acestea, dacă devine un obicei sau observi că îți este greu să te oprești după primul pahar, efectele negative se pot acumula, afectând capacitatea normală de funcționare a corpului. Iată ce afecțiuni poate cauza consumul excesiv de alcool!

Inflamații la nivelul organelor

Ficatul este un organ care ajută la descompunerea substanțelor nocive din corp, inclusiv alcoolul. Consumul excesiv de alcool, pe termen lung, afectează această capacitate a ficatului. Mai mult de atât, acesta crește riscul de inflamație cronică a ficatului. Cicatrizarea cauzată de inflamație este cunoscută drept ciroză. Formarea de țesut cicatricial duce la distrugerea ficatului și, în timp, acesta nu mai poate descompune substanțele nocive din organism. Afecțiunile ficatului pot fi letale, iar femeile se pare că sunt mult mai predispuse decât bărbații.

Glicemia

Pancreasul este responsabil pentru reglarea insulinei. Când ficatul și pancreasul nu funcționează corespunzător, poți manifesta fie hipoglicemie, fie hiperglicemie. Dacă organismul tău nu este capabil să regleze în mod corect nivelul de zahăr, poți dezvolta complicații asociate cu diabetul. Este foarte important ca persoanele care suferă de diabet să evite consumul excesiv de alcool.

Sistemul nervos central

Alcoolul poate reduce comunicarea dintre creier și restul organismului. Acest lucru afectează coordonarea, echilibrul, memoria și capacitatea de a face alegeri raționale. În timp, alcoolul poate avea repercusiuni grave asupra lobului frontal. Această zonă este responsabilă pentru controlul emoțiilor, memoria de scurtă durată și judecată.  Abuzul de alcool poate cauza leziuni permanente la nivelul creierului.

Dependența

Persoanele ce consumă alcool în mod excesiv pot dezvolta o dependență fizică și emoțională pentru această substanță. Sevrajul alcoolic poate fi extrem de dificil sau chiar letal. De cele mai multe ori, persoanele dependente au nevoie de ajutor medical pentru a renunța la substanță. Simptomele sevrajului includ:

  • anxietate
  • nervozitate
  • stări de vomă
  • frisoane
  • tensiune arterială crescută
  • bătăi neregulate ale inimii
  • transpirația excesivă

În cazuri grave, sevrajul poate fi însoțit de convulsii, halucinații și delir.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: