Categories: Stil de viaţă

Cum să pregătiți sănătos carnea la grătar

Încearcă să renunţi la carnea de porc atunci când faci grătar, care este mult prea grasă, şi alege o carne mai uşoară de pui, de la care iei pieliţa după preparare, te învaţă specialiştii. Când o tranşezi, ai grijă să mergi cu lama cuţitului exact pe lungimea fibrelor.

Dacă o tai transversal, rişti ca sucul bogat în nutrienţi să se scurgă. Odată pregătită, nu pune carnea în acelaşi vas în care ai ţinut-o înainte de a o frige, pentru că se poate contamina cu bacterii. Dacă nu poţi renunţa la porc, alege mai degrabă muşchi decât ceafă.

Poţi unge carnea slabă cu ulei de măsline

Grătarul este una dintre cele mai indicate modalităţi de preparare, care te ajută să mănânci carne cu o cantitate mică de grăsime. „De regulă, greutatea bucăţii de carne scade pe grătar cam la o treime şi tot ceea ce se pierde este în mare parte grăsime“, subliniază Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice.

Nutriţioniştii îţi mai recomandă să alegi carne de pui, de vită sau de peşte, care să aibă un aspect elastic. „Când apăsăm carnea, trebuie să aibă o anu mită elasticitate, să nu rămână urma de deget ca la plastilină. Foarte important e să nu aibă miros şi o culoare cenuşie“, recomandă specialistul.

Dacă ţi se pare carnea prea slabă şi crezi că se usucă pe grătar, poţi să o ungi din când în când cu un sos făcut în casă din condimente şi ulei de măsline, care este rezistent la temperaturi înalte. În cazul în care nu vrei să renunţi la carnea de porc, este recomandat să alegi mai degrabă muşchi decât ceafă, care este mult mai grasă.

Indiferent de carne, nu trebuie să fie congelată, ci doar refrigerată. Odată decongelată, tot sucul din carne, care conţine toţi nutrienţii, se scurge. „Acelaşi lucru se poate întâmpla dacă tai carnea transversal pe fibrele care sunt vizibile mai ales la carnea de vită“, adaugă dr. Adamescu.

Specialiştii te mai sfătuiesc să nu laşi mult carnea pe grătar, pentru a nu se pierde toate elementele hrănitoare. „Dacă ai siguranţa că este o carne proaspătă, ne contaminată, găteşte-o puţin, astfel încât să rămână un pic roşie. Dacă nu eşti sigur de provenienţa cărnii, atunci pregăteşte-o bine, ca să te asiguri că omori toate bacteriile cu care ar putea fi contaminată“, spune doctorul Eduard Adamescu. Pentru a nu sta mult timp pe grătar, taie-o în bucăţele mici, subţiri.

Recent Posts

Horoscop de weekend 3-6 mai: Surprize mari pentru zodii

Horoscop de weekend 3-6 mai: Surprize mari pentru zodii. Pentru Berbec, eforturile fizice aduc armonie…

23 de minute ago

Sunt probleme cu pensiile: Mulți nu și-au primit banii înainte de Paște. Ce decizie s-a luat

Probleme cu pensiile românilor. Autoritățile spuneau că toți pensionarii își vor primi pensia înainte de…

53 de minute ago

Cum să NU te îngrași după sărbători. Respectă aceste patru reguli simple

Cum să NU te îngrași după sărbători. Respectă aceste patru reguli simple pe care un…

o oră ago

Medic: Nici cea mai grasă carne nu îți va crește colesterolul dacă o mănânci cu asta

Friptura de miel este vedeta zilei de Paște și este nelipsită de pe mesele românilor…

2 ore ago

„Sfârșitul rasei umane”: Previziunea dramatică a lui Stephen Hawking care se adeverește deja

Stephen Hawking a fost unul dintre cei mai influenți oameni de știință din lume. Teoriile,…

2 ore ago

Atenție! Cine nu ar trebui să mănânce OUĂ! Pot fi dăunătoare

Ouăle sunt unul dintre alimentele preferate din meniul familiei, însoțind micul dejun și orice tip…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic