Sari la conținut

Cum se consumă cafeaua în lume?

Foto: Pixabay

Povestea spune că totul a început în Africa. Un păstor etiopian a fost intrigat de comportamentul caprelor sale după ce acestea mâncau cireșe provenite dintr-un arbust. Acel arbust, cafeaua Arabica, este acum cultivat într-o porțiune mică de pe Pământ, iar cafeaua e consumată în nenumărate moduri în toată lumea.

De fapt, fiecare țară are propria cultură unică a cafelei, iar în acest articol, aruncăm o privire asupra unora dintre cele mai populare stiluri globale de consum al cafelei în toate formele sale.

Pentru majoritatea oamenilor, consumul de cafea oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate. Consumul regulat al acestei băuturi a fost asociat cu un risc scăzut de a dezvolta boala Parkinson, depresie, boli de inimă, de ficat sau diabet de tip 2. De exemplu, printre beneficiile cafelei cu lămâie – unul dintre cele mai populare moduri de consum – se regăsește o accelerare a metabolismului în arderea grăsimilor, în principal datorită cofeinei, antioxidanților și vitaminei C din lămâie.

Cei mai mulți cred că această combinație poate ajuta la pierderea în greutate, în timp ce alții o consideră utilă pentru durerile de cap sau diaree. Deși aceste afirmații sunt populare, este important de reținut că nu există dovezi științifice care să susțină ideea că aceasta este soluția magică pentru topirea kilogramelor, ci doar concluzii ale unor studii care sugerează că un consum moderat de cofeină poate fi asociat cu o reducere a grăsimilor corporale, în general.

Și totuși, cum se consumă cafeaua în lume și care sunt obiceiurile din alte țări? În primul rând, este important să știi că există o distincție între cafeaua „comună” și cafeaua de specialitate. Aceasta din urmă a devenit din ce în ce mai populară.

Fiecare țară are o relație diferită cu producția și prepararea minunatului produs care este cafeaua. În Italia, micul-dejun este adesea însoțit de un espresso. Espresso este preferatul italienilor, deoarece este un impuls rapid și robust de energie. Când vine vorba de prepararea cafelei, se folosește faimosul aparat de cafea italian „moka” sau aparatul de cafea cu piston. Ambele folosesc metode de extracție blânde.

În Suedia, Danemarca, Norvegia, în țările nordice, în general, cafeaua este percepută ca un produs bogat. Se consumă în principal ca o băutură ușoară. Se preferă prăjirea ușoară sau chiar foarte ușoară. Oamenii din țările nordice sunt cei mai mari consumatori de cafea din lume. Aici, o cafea bună este obligatorie! Vei vedea aici o mulțime de cafenele cu ambianța lor reconfortantă și plăcută din punct de vedere estetic dacă ieși pe străzile din Copenhaga, Oslo sau Stockholm. Ca fapt divers, alcoolul a fost chiar înlocuit de cafea în Norvegia secolului al XIX-lea.

În Japonia găsim, de asemenea, mari consumatori de cafea. O beau la filtru, espresso și chiar la doză. Japonezii beau cafea de foarte mult timp și sunt în special inițiatorii Cold Brew: cafea preparată la rece, foarte blândă și deloc amară. Pe străzile din Tokyo sau Osaka, vei găsi numeroase cafenele care servesc cafea de specialitate.

Și în Franța există mari fani ai cafelei de specialitate, dar cu toate acestea rămâne o țară care consumă așa-numita cafea „comună”. Asta înseamnă cafea care se prepară rapid și de calitate scăzută. Francezii o consumă, în general, pe fugă pentru a se trezi dimineața, pentru a avea energie la serviciu sau în pauzele de „cafea”.

Foto: Pixabay

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel