Cum te vindeci de „boala tăcută”, fără simptome specifice. Ce alimente să NU mai consumi

Hipertensiunea arterială (HTA) este o „boală tăcută”, fără simptome specifice. Dar creșterile bruște și importante ale tensiunii arteriale (salturile hipertensive) se pot manifesta prin cefalee, amețeli, zgomote în urechi (acufene) sau tulburări de vedere – „muște zburătoare” (fosfene), grețuri, stare de rău general.

Cum te vindeci de „boala tăcută”, fără simptome specifice. Ce alimente să NU mai consumi

Multe persoane sunt hipertensive de mulți ani, fără să știe acest lucru dacă nu își controlează tensiunea periodic. Importanța diagnosticării și tratării hipertensiunii arteriale constă în complicațiile majore ce apar în această boală, afectând inima (cardiopatie ischemică – infarct miocardic, aritmii, insuficiență cardiacă), vasele cerebrale (accidente vasculare), rinichii (nefroangioscleroza cu insuficienta renala cronica).

În cazul în care suferiți de această boală, ar trebui evitate unele alimente sau chiar eliminate din meniu.

Sare de masă

Sarea este unul dintre cele mai periculoase alimente pentru sănătatea arterială. Cu cât mănânci mai multă sare, cu atât tensiunea arterială este mai mare.

Trebuie să știi că o linguriță de sare de masă conține 2300 mg sodiu, care depășește limita zilnică recomandată (500 mg).

Pui

Este șocant! Din cauză că puiul este adesea injectat cu soluții pe bază de apă sărată în timpul procesării, devine periculos pentru tensiunea arterială.

Carne roșie

Consumul de carne roșie poate crește riscul de a dezvolta hipertensiune arterială. Prin urmare, consumul de carne roșie nu este recomandat la pacienții care suferă de hipertensiune arterială.

Alcool

Consumul de 7 până la 13 pahare de băuturi alcoolice pe săptămână poate crește semnificativ riscul de hipertensiune arterială. Alcoolul poate stimula sistemul nervos simpatic, care crește nivelul de cortizol și creează un dezechilibru în sistemul vascular inflamator, potrivit BBC.

Salam

Mezelurile și carnea procesată pot fi adevărate bombe de sodiu. Un sandviș poate conține 500 mg de sodiu sau mai mult.

Pâine

Pâinea cu drojdie, rulourile, covrigii, tortilla și foietajele se situează pe primul loc printre alimentele care oferă cel mai mult sodiu în dietele contemporane.

Combinația de brânză, mezeluri, sos de roșii și blat nu este bună

Pizza

Pizza este o alegere proastă pentru persoanele care doresc să-și urmărească aportul de sodiu. Combinația de brânză, mezeluri, sos de roșii și blat nu este deloc bună, dacă ai probleme cu tensiunea. Cu cât blatul este mai gros și cu cât ai mai multe garnituri, cu atât este mai mare nivelul de sodiu.

Murături

Conservarea oricărui aliment necesită sare. O mână de murături poate conține peste 390 mg de sodiu.

Supe conservate

Sunt simple și ușor de pregătit, mai ales când nu ai timp. Cu toate acestea, supele conservate sunt bogate în sodiu.

Băuturi energizante

Un studiu a arătat că, după consumul unei băuturi energizante, tensiunea arterială a crescut, în medie, cu 6,4% la voluntari. Acest lucru se datorează faptului că băuturile energizante conțin stimulenți, cofeină, zahăr și suplimente care cresc tensiunea arterială.

Pește și fructe de mare congelate

Pentru a fi bine conservate, peștele și fructele de mare congelate sunt îmbibate în săruri.

Sandvișurile

Un sandviș mediu de curcan cu pâine integrală, maioneză, murături și o felie de brânză cheddar este echivalent cu aproximativ 1315 mg de sodiu.

Bulion la cutie

Cele mai multe sosuri de roșii conservate, sosuri de paste și sucuri de roșii sunt bogate în sodiu. O jumătate de ceașcă de sos clasic de roșii poate avea 400 mg sau mai mult de sodiu.

Zahăr

Deși zahărul este asociat cu obezitatea și creșterea în greutate, însă aportul mare de zahăr este legat și de hipertensiunea arterială.

Hipertensiunea arterială este mai frecventă la persoanele supraponderale sau obeze.

Doza zilnică recomandată pentru femei este de 6 lingurițe de zahăr sau 24 de grame de zahăr pe zi. Bărbații ar trebui să se limiteze la 9 lingurițe sau 36 de grame pe zi.

Produse lactate și brânză

Deși produsele lactate sunt o sursă importantă de calciu, ele conțin și sodiu.

O cană de lapte conține în medie 100 mg sodiu.

Recent Posts

Ce se întâmplă în organism dacă NU mănânci grăsimi: Consecințe negative pentru sănătate

Ce se întâmplă în organism dacă NU mănânci grăsimi! Evitarea completă a grăsimilor poate duce…

45 de minute ago

Și tu asculți muzică în căști? Uite când este afectat auzul

Muzica ascultată în caști poate afecta auzul dacă este ascultată la un volum foarte ridicat…

o oră ago

Doi nutriționiști au făcut cancer, deși adoptau un stil de viață sănătos. Află ce ”otrăvuri” consumau

 Doi nutriționiști au făcut cancer, deși adoptau un stil de viață sănătos. Află ce ”otrăvuri”…

2 ore ago

Trei zodii care vor trăi un MIRACOL în ziua de Paște. Destinul îi va ajuta să-și atingă vise

Trei zodii care vor trăi un MIRACOL în ziua de Paște. Astrologii au făcut previziuni…

2 ore ago

Un medic specialist prezintă cele mai comune cauze ale ale colesterolului mărit

Cele mai comune cauze ale ale colesterolului mărit. Alimentația, stresul sau greutatea excesivă sunt doar…

3 ore ago

Planta minune care te menţine sănătos! Aproape orice boală se poate vindeca

Planta minune care te menţine sănătos! Frunzele acestei plante conțin de două ori mai multă vitamina…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic