Categories: Expertul zilei

Cum trebuie să consumăm pastele pentru a nu ne îngrășa? Rețetă delicioasă de paste prietenoasă cu silueta

În mod eronat, pastele sunt percepute ca un inamic al silutei, însă este doar o preconcepție.  Specialiștii vin cu numeroase argumente prin care susțin că pastele nu sunt deloc dăunătoare siluetei, ci din contră. Trebuie doar să știm cum să le consumăm corect!

Carbohidratii nu ingrasa, ci caloriile in plus ingrasa, fie ca provin din carbohidrati, grasimi sau proteine. Asadar, nu pastele sunt problema, ci cantitatea de paste consumata poate fi daunatoare siluetei.

Drept urmare, pastele consumate in cantitati moderate nu iti vor aduce kilograme in plus. Nutritionistii sustin ca 85 de grame de paste negatite sunt mai mult decat suficiente pentru o persoana.

Pastele sunt considerate ca fiind carbohidrati complecsi, care elibereaza energia treptat, si nu au un indice glicemic foarte mare. Poti alege paste din faina integrala sau paste din faina de orez.

Oamenii de stiinta italieni au facut un studiu pe un esantion de 23.000 de persoane. La final, au constatat ca persoanele care consuma paste in mod frecvent au indicele de masa corporala mai scazut, in comparatie cu persoanele care nu consuma paste. De asemenea, consumatorii de paste au circumferinta taliei mai mica decat cei care nu obisnuiesc sa manance paste.

„Dacă sunt consumate în cantitate mare și foarte frecvent, pastele pot să îngrașe. Sunt o sursă de calorii cu multe glucide și, dacă nu suntem atenți la porție și frecvență, ne pot îngrășa. Mai mult de 150 g de paste la o masă, deja înseamnă exces.

Este ideal dacă le consumăm la masa de prânz, și nu să avem o porție mare de paste la cină. Contează mult și tipul de paste. Dacă sunt paste din făină albă, rafinată și fierte îndelung sunt un pericol mai mare decât pastele integrale fierte al dente.

Important este să avem o porție mică de paste, alături de multe legume și o sursă modestă de proteine. Asta ar fi rețeta ideală. Mare atenție și la sos pentru că acesta poate amplifica dezastrul, dacă este un sos alb, cu unt și brânză. Este mai bine să alegeți un sos simplu, pe bază de sos de roșii”, a declarat nutriționistul Ruxandra Pleșea.

De câte ori pe săptămână este în regulă să consumăm paste?

”De 2-3 ori pe săptămână este în regulă să consumăm paste, în special la masa de prânz. Le dăm și copiilor tot paste integrale. Gustul nu diferă mult de pastele albe, dar e bine să și variem tipul de paste, să le dăm din făină de grâu sau făină de orez; varietatea contează pentru ei”, a mai spun nutriționistul.

Ela Crăciun, renumită pentru sfaturile ei medicale și nutriționiste, a prezentat pe blogul personal o rețetă delicioasă de paste care nu îngrasă.

Informații nutriționale

  • 6 porții
  • 1/6 per porție
  • Calorii: 252
  • Grasimi: 2 gr
  • Carbohidrați: 40 gr
  • Zahăr: 5.5 gr
  • Fibre: 9.9 gr
  • Proteine: 19 gr

Am folosit:

  • 227 gr de paste integrale
  • 425 gr fasole neagră conservă, clătită și scursă de apă
  • 340 gr boabe de porumb dulce organic
  • 2 roșii, curățate de sâmburi și scurse
  • 60 gr ceapă verde tocată cubulețe
  • 80 gr măsline negre feliate
  • 30 gr coriandru proaspăt tocat

Pentru dressing

  • 255 gr iaurt fără grăsime, simplu
  • 1 ardei iute chipote în sos adobo (sosul ăsta e o supă din legume și ierburi aromate, plus oțet și alte condimente)
  • 2 linguri de miere de albine
  • 1-2 linguri de zeamă de lime
  • 1 linguriță de praf de ardei
  • ½ linguriță de chimion
  • ½ linguriță de organo uscat
  • 1/8 linguriță paprika
  • 1/8 linguriță de praf de ceapă
  • 1/8 linguriță de praf de usturoi
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

Când pastele sunt al dente, se scurg în sită, se clătesc cu apă rece apoi se transferă într-un bol mare. Se adaugă fasolea neagră, boabele de porumb, roșiile, ceapa verde, măslinele negre și coriandrul – se amestecă cu grijă până se combină toate ingredientele.  În blender se pun ingredientele pentru dressing: iaurtul grecesc, ardeiul chipotle, mierea, zeama de lime, pudra de ardei, chimionul, organo, paprika, praful de ceapă și cel de usturoi. Se blendează până se obține un sos gros și se asezoneasă cu sare și piper, după preferințe. Pentru un gust mai iute, se poate adăuga încă un ardei chipotle.  Dressingul se adaugă peste paste și se amestecă bine. Cel mai bine este să le serviți reci, așa că după ce le-am preparat, le-am lăsat o oră la frigider.

Recent Posts

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

10 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

11 ore ago

Cinci alimente benefice pe care toată lumea trebuie să le consume: Îmbunătățesc funcția rinichilor

O echipă internațională de medici nutriționiști a întocmit o listă cu cinci alimente benefice pentru…

11 ore ago

Totul despre boala rară și gravă care afectează hemoglobina: Tratamentul NU trebuie întrerupt

Talasemia majora este o boală genetica rară și gravă care afectează producerea de hemoglobina, proteina…

12 ore ago

Ce s-a întâmplat în corpul unei femeie care a urmat o dietă strictă

O femeie a urmat o dietă strictă cu apă două săptămâni. Ea a dezvăluit ce…

12 ore ago

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri. Vezi ce se întâmplă în corp

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri? Sucurile naturale sunt o…

13 ore ago

Citeste si: