Sari la conținut

Cutremur major: seism de peste 6 grade.Până la acest moment nu au fost raportate victime

cutremur
Sursă foto: colaj
Evaluari despre cutremur

Un cutremur puternic a zguduit miercuri regiunea Mării Mediterane, având epicentrul între insulele grecești Santorini și Creta. Seismul, care a variat în magnitudine între 5,9 și 6,4 în estimările diferitelor institute seismologice, a fost resimțit și la mare distanță, inclusiv în Egipt.

Potrivit Institutului pentru Geodinamică din Atena, cutremurul a avut o magnitudine de 5,9 și s-a produs la o adâncime de 35 de kilometri. Alte surse internaționale au oferit evaluări ușor diferite: Centrul german de cercetare pentru geoștiințe (GFZ) a raportat inițial un seism de 6,3 grade, la o adâncime de 83 km, în timp ce Institutul pentru Fizica Pământului din România a estimat magnitudinea la 6,2, cu o adâncime de 77 km.

În Egipt, Institutul Național de Cercetare în Astronomie și Geofizică a anunțat că cutremurul a fost simțit în mai multe zone ale țării, dar nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale. Potrivit autorităților egiptene, seismul a avut o magnitudine de 6,4 și a fost localizat la 431 km de coastele nordice ale Egiptului.

Sursă foto: Shutterstock

Epicentrul a fost identificat la aproximativ 100 de kilometri de coastele insulelor Creta și Santorini, o zonă recunoscută pentru activitatea seismică intensă. În lunile ianuarie și februarie ale acestui an, regiunea Santorini a fost afectată de mii de mișcări tectonice de mică intensitate, care i-au determinat pe unii locuitori să-și părăsească temporar locuințele.

Grecia, situată pe mai multe falii tectonice active din sud-estul Mediteranei, este adesea afectată de cutremure. Ultimul seism devastator a avut loc în octombrie 2020, când un cutremur de magnitudine 7 a lovit insula Samos și orașul turc Izmir, provocând peste 100 de victime.

Până la acest moment, autoritățile elene nu au raportat victime sau daune semnificative în urma cutremurului de astăzi, dar monitorizarea continuă în contextul unei activități seismice persistente în regiune.

 

Ecaterina Matei

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Jurnalism. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel