Categories: Ştiri sănătate

Dacă relaxăm restricțiile brusc, riscăm să stricăm ce-am obținut cu atâta efort. Atenționarea Centrului European al Bolilor: ”Nu trebuie să lăsăm garda jos!”

E bine să nu o dăm dintr-o extremă în alta. Relaxarea restricțiilor se face treptat, altfel pericolul poate fi uriaș și stricăm ce-am realizat.

Oamenii și-au pierdut răbdarea în case, dar pericolul este mare. O relaxare prea bruscă poate strica tot ce s-a construit prin acest efort colectiv mondial.

Specialiști europeni avertizează guvernele să gestioneze corect așteptările populației legate de relaxarea restricțiilor din epidemia de coronavirus. Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) transmite că încetarea treptată a restricţiilor după epidemia de COVID-19 este esențială.

„Este un maraton, nu un sprint, e nevoie de implicarea în continuare a comunităţilor”, a declarat, Ammon, într-o videoconferință, luni, cu eurodeputații Comisiei pentru mediu şi sănătate publică.

Ea a apreciat că trebuie avute în vedere aşteptările privind pandemia provocată de coronavirus, durata acesteia şi efectul pe termen scurt asupra vieţii.

„Nu se va încheia prea curând şi oamenii trebuie să se pregătească mental pentru asta”, a avertizat şefa ECDC, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Un alt mesaj a fost acela că „nu trebuie să lăsăm garda jos”.

Ammon a insistat că este nevoie de implicarea în continuare a comunităţilor pentru a menţine normele sanitare stricte – spălatul pe mâini, distanţarea socială sau portul măştii.

Conform datelor ECDC, în Europa s-au înregistrat până duminică, 3 mai, peste 1,36 milioane de cazuri de infectare cu coronavirus, dintre care au murit aproape 140.000 de oameni.

„Ritmul în care apar cazuri noi este încă în creştere în Bulgaria, în timp ce în Regatul Unit, Polonia, România şi Suedia nu au avut loc schimbări importante în ultimele 14 zile, iar în toate celelalte ţări europene, numărul de cazuri noi a scăzut. Sâmbătă, 2 mai, părea că Europa a trecut peste vârful valului iniţial de transmitere a bolii”, a mai spus afirmat Andrea Ammon.

Primul val nu a fost depășit în totalitate de Europa, a mai avertizat luni ECDC. Mai sunt cinci țări europene care nu au depășit acest prim val, printre care România, Polonia, Bulgaria, Marea Britanie și Suedia. „Toate celelalte țări se pare că, de sâmbătă, au depășit vârful epidemiei”, a mai spus directorul ECDC.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

5 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

6 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

6 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

7 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

7 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

8 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia