Categories: Stil de viaţă

De câte ore de somn ai nevoie pentru regenerarea creierului și sistemului nervos

Din cuprinsul articolului

Cât trebuie să dormi. Profesorul universitar de Neurologie Dafin Mureșanu a dezvăluit care sunt regulile care ne ajută să ne menținem sănătoși.  

„În primul rând, prevenirea se referă la a fi blânzi cu noi și a ne îngriji, nu la a lua suplimente și pastile. Stilul de viață cu tot ce cuprinde el este cheia: a ne respecta raportul dintre orele active, orele de odihnă, de a încerca să ne trăim viața în spiritul bucuriei, fără stres, asta înseamnă prevenție.

Alimentația, de asemenea, are un rol foarte important. Să avem un mod de viață care să includă și mișcarea, care este o caracteristică fundamentală a viului și a omului. Dacă nu ne mișcăm, dispărem. Este un element absolut esențial”, a explicat neurologul.

Somnul ne resetează

Neurologul Dafin Mureșanu ne atrage atenția că orele de odihnă sunt foarte importante. „Contează câte ore dormim și când dormim. E important să dormim orele acelea din preajma miezului nopții, pentru că există mecanisme foarte importante neuroprotective și de regenerare care se accelerează în timpul somnului. De fapt, rolul lui este acela de a reseta sistemele creierului și ale întregului sistem nervos, de a regenera”. Nu trebuie să exagerăm nici cu munca.

„Dacă lucrezi sub tensiune sau ești într-un anumit conflict, toate aceste lucruri te dezorganizează interior, dau peste cap sisteme care sunt extrem de bine puse la punct. Sigur, nu le putem evita pentru că suntem cu toții sensibili, suntem cu toții sub presiune până la un anumit punct, dar trebuie să ne străduim dacă vrem să fim sănătoși”.

Specialistul recunoaște, însă, că nu e tocmai ușor să trăiești sănătos, dar „efortul merită, fiind vorba de viața noastră”.

„E adevărat că suntem supuși unor elemente care ne cam amenință în lumea această modernă. E vital să evităm, spre exemplu, o alimentație foarte procesată, cu mult prea multe toxine. Apoi modul în care mâncăm, pentru că nu trebuie s-o facem pe fugă și prost. Adaug aici și calitatea apei pe care o bem, pentru că sunt cazuri în care toxinele care se găsesc în apa potabilă din unele zone ar putea explica, de exemplu, anumite subtipuri de boală Parkinson bazate pe factori de mediu”, punctează el.

Recent Posts

Cât costă lingura pentru alimentație sănătoasă, inventată de japonezi?

Gigantul japonez din sectorul băuturilor Kirin Holdings va începe să comercializeze o lingură electrificată despre…

5 ore ago

Știai că ai dreptul la pensie chiar dacă nu ai cotizat suficient? Condițiile în care poți beneficia de pensie

Românii care nu au avut un loc de muncă, contracte legale si nu au plătit…

5 ore ago

Horoscopul banilor pentru săptămâna 20-26 mai. Zodiile care scapă de datorii

Soarele intră în zodia Gemenilor, fiind un semn că timpul este potrivit să revenim la…

6 ore ago

Dezvăluiri din ancheta scandalului sângelui contaminat: 30.000 de persoane au primit transfuzii cu sânge infectat!

Autorităţile sanitare şi cele politice au încercat să ascundă adevărul în legătură cu uriaşul scandal…

6 ore ago

Alertă cu bombă la Patriarhia Română

Catedrala Patriarhală a fost evacuată după o amenințare cu bombă. La Catedrală și la sediul…

6 ore ago

Legătura dintre pensiile din Pilonul II și prețul curentului electric. Puțini români știu acest lucru

Potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar, 6 din fiecare 10 lei investiţi de fondurile…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar