sâmbătă, septembrie 18, 2021

Prevenție Alzheimer. Uleiul de măsline, cea mai bogată sursă de grăsimi mononesaturate, are în compoziţia sa substanţe ce pot proteja împotriva bolii Alzheimer, potrivit unui studiu apărut în ultimul număr al revistei

americane ACS Chemical Neuroscience.
O echipă de cercetători, condusă de Amal Kaddoumi, a ajuns la concluzia că uleiul de măsline extravirgin protejează celulele nervoase de proteinele degradate, boala Alzheimer fiind identificată ca proteinopatia cauzată de acumularea de proteine anormale.

Bucătăria mediteraneeană

La ora actuală, boala Alzheimer afectează aproximativ 30 de milioane de oameni la nivel mondial, dar prevalenţa este mai mică în ţările mediteraneene, a căror bucătărie are la baza uleiul de măsline, arată sursa citată. “Substanţa-minune” din compoziţia uleiului de măsline se numeşte oleocantal

şi are proprietăţi antiinflamatorii.

Experimentele pe şoareci au arătat că oleocantalul creşte producţia de proteine şi enzime-cheie, extrem de importante pentru eliminarea din creier a proteinei beta-amiloid, implicată în patologia bolii Alzheimer.

Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase și mai hrănitoare pentru că:

  • se bazează pe consumul crescut de legume;
  • limitează consumul de carne roșie;
  • încurajează consumul de pește;
  • se bazează pe folosirea uleiului de măsline.

Dietele care sunt similare cu dieta mediteraneană includ dieta MIND, precum și dieta

DASH (abordări dietetice pentru a opri hipertensiunea). S-a constatat că ambele  reduc apariția bolii Alzheimer.

Studiile continuă să demonstreze că exercițiile fizice de rutină activează creierul. Acest lucru poate duce la îmbunătățirea memoriei și a funcției cognitive pe termen lung.

Ultimele stiri