Categories: Stil de viaţă

De ce am avut deja vu? Ce explică știința și câte tipuri există

Potrivit Universității din Granada, Spania, între 30% și 96% din populație a avut în viața sa o experiență de déjà vu.

În aceeași ordine de idei, un studiu realizat de Dr. Vernon Neppe sugerează că aproximativ 70% din populația totală a avut o experiență de déjà vu. Este important de reținut că statisticile pot varia în funcție de sursa și de obiectul studiului, astfel încât cifra exactă poate fi dificil de determinat cu precizie.

Ce este déjà vu?

Acest episod misterios este învăluit în mister și paranormal. Știința și metafizica dau un răspuns la acest fenomen în care creierul, într-o fracțiune de secundă, retrăiește un moment care pare să se fi petrecut înainte.

Potrivit lucrărilor efectuate de Guillermo Caravaca Domínguez de la Universitatea din Granada, prin vocea doctorului Vernon Neppe, déjà vu este definit ca fiind „orice impresie subiectivă eronată de familiaritate despre o experiență prezentă, cu un trecut nedefinit”.

Cu alte cuvinte, este sentimentul de a fi experimentat sau trăit anterior o anumită situație, chiar dacă nu se poate identifica în mod clar când sau unde a avut loc în trecut.

Această definiție este oferită de Dr. Vernon Neppe, care a studiat în profunzime fenomenul déjà vu și a propus categorii precum déjà vecu, déjà senti și déjà visité pentru a descrie diferite aspecte ale fenomenului.

Journal of Nervous and Mental Disease a raportat, în cadrul unui studiu, că 76% dintre participanții voluntari au fost de acord că au avut experiența déjà vu. Se crede că ființele umane încep să experimenteze acest fenomen de la vârsta de 6 ani și este mult mai frecvent la tineri și adulți cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani.

Alte tipuri de déjà vu

sursa foto arhiva doctorul zilei

Conform studiilor propuse de Dr. Vernon Neppe, există trei tipuri de déjà vu sau categorii.

Déjà vu: Acesta este descris ca fiind cel mai asemănător cu déjà vu-ul. În acest caz, persoana are senzația de a fi trăit deja experiența momentului prezent. Este un fel de amintire sau de familiaritate cu situația prezentă.

Déjà senti: Aceasta se referă la senzația de a fi simțit sau trăit deja ceva în trecut. În acest caz, impresia de familiaritate poate fi provocată de o voce sau de un gând care evocă o reminiscență.

Déjà visité: În acest caz, îndoiala este centrată pe un loc pe care persoana crede că l-a mai vizitat înainte. Sentimentul este similar cu cel de a fi fost în acel loc înainte, deși nu își poate aminti cu certitudine când sau în ce împrejurări.

Aceste categorii încearcă să descrie diferite aspecte ale fenomenului déjà vu, oferind o clasificare mai detaliată a experiențelor subiective pe care oamenii le pot avea atunci când experimentează acest sentiment de familiaritate eronată.

Teoria științifică și rațională asupra cauzelor déjà vu-ului

BBC a publicat un interviu cu Dr. Akira O’Connor, psiholog la Universitatea St Andrews din Scoția, în care acesta explică latura științifică a fenomenului.

„O idee este că déjà vu-ul este un fel de „micșorare” a creierului. În același mod în care avem spasme musculare sau oculare, ar putea fi vorba de faptul că partea creierului nostru care trimite semnale legate de familiaritate și memorie funcționează defectuos”, a declarat cercetătorul.

Există multe teorii despre déjà vu, iar știința caută o explicație mult mai precisă și mai rațională pentru acest fenomen, care are încă un drum lung de parcurs și lasă tot mai multe întrebări și mistere de rezolvat.

Recent Posts

Șase copii au ajuns la Urgență cu halucinații. Bunica i-ar fi spălat cu o substanță toxică

Mai mulți copii au ajuns la Urgență cu halucinații. O nouă tragedie care ar fi…

21 de minute ago

Trei simptome de cancer care pot fi observate în timpul mesei. Ce nu trebuie să ignori niciodată

Simptome de cancer care apar la masă. Este bine cunoscut că factori precum fumatul mult,…

51 de minute ago

Suntem din ce în ce mai nefericiți la locul de muncă. Tot mai mulți români se plâng de epuizare și stres

Suntem nefericiţi și neîmpliniți la locul de muncă! Cel puţin aceasta este concluzia la care…

o oră ago

Vestea așteptată de toți pensionarii. CNPP a stabilit modelul OFICIAL al deciziei de recalculare

Modelul deciziei de calcul a pensiilor emis de CNPP. Din septembrie 2024, pensiile stabilite pe…

2 ore ago

Alertă ANM: România, lovită de un nou ciclon. Sfârșit de lună cu ploi zilnice. Când se încălzește vremea

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în următoarele 2-3 zile vom avea parte de vreme…

3 ore ago

Citeste si: