De ce apar palpitațiile la inimă și când să mergi la cardiolog

De ce apar palpitațiile. Palpitațiile cardiace sunt un simptom, sunt practic percepția conștientă a bătăilor de inimă. În mod natural un individ nu este conștient de aceste bătăi ale inimii, de aceea termenul de palpitații este utilizat atunci când persoana respectivă devine conștientă, apare teama, se sperie puternică și ajunge la medic. Palpitațiile nu trebuiesc ignorate. 

De multe ori, acest fenomen este descris ca pe o senzația de pauză în activitate cardiacă. Deși, de regulă, palpitațiile sunt simțite în piept, dar pot fi localizate de pacient și în epigastru sau în gât. Deși ele dispar spontan, pot produce panică pacientului.

De ce apar palpitațiile

De cele mai multe ori, palpitațiile apar pe fondul stresului, al anxietății, al oboselii, al unei activități fizice de intensitate mare. Pot să se producă însă și după ce a avut loc un consum excesiv de alcool sau de cafea. Cu toate acestea, sunt și situații în care palpitațiile pot să apară din pricina unor afecțiuni cardiovasculare și în astfel de situații pot să aibă  semnificația unor tulburări de ritm. Reține! În astfel de cazuri, este obligatoriu să mergi la medicul specialist cardiolog pentru evaluare, diagnostic și un eventual tratament.

De asemenea, trebuie să mergi la medic când:

  • palpitațiile durează mult timp și nu cedează,
  • ai deja anumite boli cardiace,
  • există în familie persoane cu diagnostic cardiac,

Medicii susțin că o activitate cardiacă normală înseamnă succedarea regulată a ciclurilor cardiace cu o frecvență în repaus, în stare de veghe, ce variază la adulți între 60 și 100 de bătăi pe minut. Totodată, frecvența cardiacă e influențată de numeroși factori: activitate intensă, stres, emoții, medicație, afecțiuni acute sau cronice.

Semne care trebuie să te trimită la doctor

  • ai stări de amețeală, de leșin,
  • presiune sau durere în piept,
  • respirația este mai grea,
  • rata pulsului este de peste 120 de bătăi pe minut,
  • rata pulsului este mai mică de 45 de bătăi pe minut,

Palpitații cauze și diagnosticare

Medicul va realiza anumite investigații precum sunt: testul de efort, electrocardiograma – EKG, montarea unui Holter EKG pentru 24/48 de ore. Dacă la EKG-ul nu sunt surprinde palpitațiile, specialistul poate cere și un realizarea unui EKG care monitorizează inima în timpul activității tale obișnuite timp de 24 sau 48 ore – investigație care poartă numele de Holter EKG.

Toate aceste investigații sunt menite să verifice prezența vreunei eventuale anomalii ale inimii care poate să cauzeze  palpitațiile. Sunt cazuri în care medicul recomandă și testul mesei înclinate, o procedură destinată în special bolnavilor cu sincope vaso-vagale. Nu în ultimul rând bolnavul va trebuie să facă și analize de sânge, analize care pot să arate dacă are probleme la glanda tiroidă sau dacă, de exemplu, are anemie.

Tratament palpitații

Tratamentul palpitațiilor va fi prescris numai de medicul cardiolog și se realizează în funcție de boala de fond sau de factorii care produc palpitațiile.

De cele mai multe ori tratamentul este medicamentos, dar sunt și situații când se recomandă mai ales în cazul tulburărilor de ritm stimulatoarele cardiace.

Și schimbarea stilului de viață este important, astfel bolnavul este sfătuit să renunțe la fumat, la alcool și este posibil să primească tratament cu anxiolitice pentru calmare.

Recent Posts

Reţeta specială de Paşte la care nu renunţă Nadia Comăneci

Nadia Comăneci, sportiva simbol a gimnasticii româneşti din toate timpurile, a dezvăluit o rețetă specială…

9 minute ago

„Câmpurile de aur din România”, în atenţia NASA. Imagini spectaculoase din satelit

România a atras atenția NASA și a întregii lumi datorită unor imagini spectaculoase captate de…

39 de minute ago

Mănăstirea Ghighiu, colţ de rai lângă Bucureşti. Izvor tămăduitor şi icoană făcătoare de minuni (FOTO+VIDEO)

Situată la doar 73 de kilometri de București, Mănăstirea Ghighiu este loc de pelerinaj pentru…

o oră ago

Cât timp se pot consuma ouăle vopsite de Paşte? Un expert dă verdictul

Ouăle fierte şi vopsite sunt un produs traditional esenţial care nu trebuie să lipsească de…

2 ore ago

RUGĂCIUNE puternică în VINEREA MARE pentru noroc şi iertare de păcate

În Vinerea Mare dinaintea Învierii Domnului Iisus Hristos credincioşii creştin-ortodocşi ţin post negru şi se…

2 ore ago

Rezultatele anchetei decesului fetiței din Călărași, care a murit după masă: A fost sau nu toxiinfecţie alimentară?

Medicii legişti au finalizat ancheta în cazul fetiței de 4 ani, din Călărași, care a murit…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic