Sari la conținut

De ce este atât de greu să ne trezim dimineaţa. Descoperă motivele și cum se pot combate

somn
Sursa foto: UNILAD
De ce nu ar trebui să-ți setezi mai multe alarme dimineața

De ce este atât de greu să ne trezim dimineaţa.Dificultatea de a te trezi se mai numeşte şi ,,inerţia în somn” sau sindromul ,,jet lag”. Apare atunci când persoanele trebuie să se trezească înainte de momentul programat prin ritmul circadian. Acest sindrom afectează 70% din populaţia planetei, conform unui studiu actual, spun experții.

În cadrul unui studiu din 2013, inerţia în somn este descrisă ca o perioadă temporală de reducere a stării de alertă. Simptomele specifice inerţiei în somn sunt scăderea rapidităţii de reacţie în gândire şi dereglările de atenţie, potrivit descopera.ro.

Simptomele pot persista pentru o oră, atunci când persoanele întrerup somnul aflat în faza a treia.

Fazele somnului

somn
Sursă foto: Freepik
  1. prima fază este cea în care, în decursul a 10 minute, corpul tranziţioncează de la activ la pasiv.
  2. în a doua fază a somnului, ce durează 20 de minute, creierul emite fusuri de somn, ritmul cardiac scade, iar temperatura corpului fluctuează.
  3. În a treia fază a somnului, ce durează în jur de oră, activitatea creierului este sub formă de unde delta. În această fază a somnului, faza delta, persoanele nu răspund la numele lor şi pot avea comportamente ciudate precum mersul în somn.
  4. A patra fază a somnului este REM, moment în care se produc visele.

Cel mai dificil moment

Cel mai dificil este când persoanele trebuie să se trezească când se află în faza a treia de somn, majoritatea afirmând că se simt ,,loviţi de autobuz” când sună alarma.

Cel mai simplu remediu pentru a scăpa de inerţia somnului

Este aprinderea luminilor din cameră şi ridicarea bruscă din pat. De asmenea, butonul de amânare al alarmei nu ajută corpul să se trezească, astfel reintrând ciclul somnului.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Absolventă de Psihologie. Am inceput sa lucrez în presă în 2011, la EvzMonden, InfoActual, AnimalZoo, EVZ și Doctorul Zilei. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate medicale și informații referitoare la evenimentele curente.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel