Sari la conținut

De ce este cofeina periculoasă pe caniculă? Efecte ascunse ale consumului pe timp de vară

cafea
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Licoarea care se consuma dimineata

De ce este cofeina periculoasă pe caniculă? Vara, ar trebui să limitați consumul de cola, ceai și cafea sau să le evitați cu totul din cauza cofeinei pe care le conțin, spune Tatyana Klimenko, directoarea Centrului Național Științific pentru Narcologie, o filială a Centrului Național de Cercetare Medicală V. P. Serbsky pentru Psihiatrie și Narcologie din cadrul Ministerului Sănătății din Rusia.

Daunele provocate de cofeină la căldură

Cofeina crește urinarea și, prin urmare, crește deshidratarea în caz de căldură, potrivit Dr. Klimenko. De asemenea, potrivit specialistului, nu se pot consuma băuturi reci. Deoarece astfel de băuturi pot provoca răceli, spasme vasculare, iar acest lucru reprezintă o sarcină suplimentară pentru inimă.

„Vă sfătuiesc să reduceți cantitatea de lichide pe care o beți în general, deoarece acest lucru va crește inevitabil volumul de muncă asupra rinichilor și inimii. Desigur, alcoolul este interzis pe vreme caldă – crește riscul de insolație și probleme cardiace”, spune expertul.

Conform recomandării medicului, trebuie să beți apă la temperatura camerei, în porții mici de câte 100 ml, dar des: imediat ce simțiți că aveți gura uscată.

Mai multe despre daunele cofeinei

Potrivit expertului, cafeina creează dependență. Consumul a peste 700 mg de cafeină pe zi (5-8 cești de cafea neagră măcinată a câte 150 ml) provoacă eliminarea calciului și magneziului din organism.

Consumul excesiv de cafeină (mai mult de trei cești de cafea neagră măcinată a câte 150 ml) are un efect negativ asupra sistemului nervos.

Cofeina este contraindicată persoanelor cu boli cardiovasculare decompensate. Administrarea acesteia stimulează diureza, ceea ce face ca rinichii să lucreze mai intens și irită vezica urinară.

Întrucât cofeina creează dependență, în timp o persoană are nevoie de doze din ce în ce mai mari și dezvoltă dependență. Renunțarea bruscă la cafea va afecta negativ starea mentală: pot apărea depresie, dureri de cap și slăbiciune. Pentru ca organismul să se adapteze, este necesar să reduceți treptat doza de cofeină consumată. Dacă beți cinci cești de cafea pe zi, beți patru și jumătate, iar după două sau trei zile – patru cești și așa mai departe.

Femeile aflate la postmenopauză ar trebui să își limiteze consumul de cafea, la fel ca oricine are deficit de calciu și magneziu, deoarece cafeaua elimină aceste oligoelemente din organism.

Cofeina în cantități mari poate provoca tremur la nivelul degetelor de la mâini și de la picioare, anxietate crescută și chiar atacuri de panică, potrivit Actualno.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Absolventă de Psihologie. Am inceput sa lucrez în presă în 2011, la EvzMonden, InfoActual, AnimalZoo, EVZ și Doctorul Zilei. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate medicale și informații referitoare la evenimentele curente.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel