Sari la conținut

De ce nu a semnat Nicușor Dan autorizațiile de construcție ale spitalelor? Ce expicații logice ar putea fi date bolnavilor

Corp Spital Grigore Alexandrescu pt care a blocat Nicusor Dan constructia
De ce nu a semnat Nicușor Dan autorizațiile de construcție ale spitalelor? Nicușor Dan a blocat construcția și modernizarea mai multor spitale în București, deși acestea aveau fondurile financiare aprobate sau atrase. Aceste situații au fost semnalate de către presă în mai multe etape și articole, enumerăm rapid câteva dintre ele:
Centrul de oncologie de la Spitalul „Bagdasar-Arseni” – finanțarea este aprobată, dar Nicușor Dan refuză să aprobe documentele pentru demararea construcției.
Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „C. C. Iliescu” – proiect început, dar pus pe pauză din cauza blocării autorizațiilor de către primar.
Centrul de Psihiatrie Pediatrică – procedura de licitație întârziată de trei ani, riscând pierderea fondurilor din PNRR.
Relocarea și dezvoltarea Institutului Clinic Fundeni – investiție de aproape 1,9 miliarde lei blocată, pacienții fiind tratați în clădiri vechi de peste 60 de ani.
Extinderea Spitalului Sanador (spital privat de oncologie) – proiect blocat prin refuzul de a elibera autorizația de construire, deși instanța a obligat primarul să o acorde.
Modernizarea și extinderea Spitalului Universitar – proiect blocat prin neemiterea autorizațiilor necesare.
Demolarea și reconstruirea unui corp de clădire la Spitalul Grigore Alexandrescu, aflat în risc de prăbușire, blocată prin refuzul avizelor. (Acesta nu a semnat autorizația deoarece a identificat o ”căsuța cu valoare istorică inestimabilă” care nu poate fi demolată, în accepțiunea lui, blocand 4 ani lucrările la spitalul de copii Grigore Alexandrescu din Bucuresti, pentru primul spital de arși grav pentru copii din România.)
Din cauza refuzului de a semna autorizațiile de construcție, instituțiile au fost nevoite să apeleze la Inspectoratul de Stat în Construcții și ulterior la justiție, acțiuni anevoioase și care necesită timp. Între timp, pacienții, bolnavi a căror situație este deplânsă de Nicuțor Dan, sunt nevoiți să astepte eliberarea unor paturi în spitalele a căror clădiri sunt vechi și inadegvate unei medicini moderne în ciuda unui personal pregătit și echipamentelor achiziționate.
Nicușor Dan a fost amendat și trimis în judecată pentru refuzul autorizațiilor de construire legate de aceste spitale. Degeaba – continua să blocheze deși e total în afara legii, deși unele dintre dosare au primit decizie definitivă fiind obligat să o pună în execuție.

De ce nu a semnat Nicușor Dan autorizațiile de construcție ale spitalelor? Răspunsul înflăcărat a unui fan necondiționat al primarului

1. În primul rând: este adevărat că au existat întârzieri și blocaje în autorizarea unor spitale?

Da, este adevărat că s-au semnalat întârzieri și probleme birocratice în mandatul lui Nicușor Dan. Însă, realitatea e mult mai complexă decât lasă să se înțeleagă comentariul respectiv. De ce?
Primăria Generală NU este singura responsabilă pentru toate autorizațiile de construire. În multe cazuri, avizele vin de la Ministerul Sănătății, Ministerul Culturii (pentru monumente istorice), Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Agenția de Mediu, etc.
Legea a fost modificată după 2020, iar primarii au devenit direct răspunzători penal pentru eliberarea unor autorizații ilegale. Adică: dacă semnează o autorizație pe baza unui PUZ sau PUG ilegal, riscă pușcărie.
Nicușor Dan a cerut legalitate la sânge: fără hârtii incomplete sau ilegale.
Deci, Nicușor Dan, deși are un aparat întreg la Primăria Capitalei, dosarele de autorizare ajungând pe masa acestuia după ce au toate avizele menționate și multe altele, nu semnează deoarece fuge de responsabilitate sub pretextul unei respectări ”la sânge” a legalității. Și, deși, are decizie definitivă a instanței pentru avizarea favorabilă mai prelungește semnarea documentelor pentru a verifica el, matematician de profesie, dacă instanța are dreptate. (vezi cazul Spitalului Sanador)

2. De ce a refuzat sau întârziat anumite proiecte?

Motivul principal invocat de Nicușor Dan și echipa lui a fost respectarea legii. Fără PUZ-uri valide, fără cadastru clar, fără avizele obligatorii de mediu și pompieri, nu se poate da autorizație fără ca primarul să-și riște libertatea.
Deci întrebarea reală este:
De ce spitalele (sau proiectanții lor) nu au venit cu documentația completă, corectă și legală?
Nu pentru că Nicușor Dan vrea să moară oameni, ci pentru că proiectele au fost uneori prost făcute sau ilegale. Iar el a refuzat să-și riște pielea.
Reamintim ca PUZ-urile menșionate de înflăcăratul susținător, sunt blocate chiar de Nicușor Dan, care nu a reușit nici în mandatul anterior și nici în actualul să lșe finalizeze. Se reia tema avizelor, temă care nu stă în picioare, conform legii instituțiile din Romania sunt obligate să răspundă în 30 de zile de la depunerea unui dosar/petiții/cereri, deci, departamentele de specialitate au suficient timp să solicite actele care consideră că lipsesc la dosar, acte soliciatte de lege. Deși riscăm să ne repetăm, pe masa PRIMARULUI, ajung la semnat doar dosare complete care au toate semnăturile de la departamentele de specialitate. Oare Nicușor Dan consideră că angajații municipali sunt incompetenți? Dacă da, de ce nu îi schimbă?

3. Sunt spitalele “rechini imobiliari”?

Evident NU. Un spital public sau privat nu este un „rechin imobiliar”. Însă trebuie să facă construcțiile legal.
În unele cazuri (ex: extinderea Sanador) sau altele private, au existat suspiciuni că sub pretextul „spital privat” se ascundea de fapt o afacere imobiliară mascată – cu extinderi ilegale sau cu terenuri valorificate apoi în alte scopuri.
După cum se vede Nicușor Dan și susținătorul lui fac deja proces de intenție, sigur reprezentanții spitalului deși nu sunt pot deveni ”rechini imobiliari”. Si pentru ai proteja de acest delict viitor acesta s-a hotărât să îi protejeze și nu a semnat un dosar cu toate actele în regulă, lucru constatat de justiție. Aaaaa, da, în acest mod d-ul primar Nicușor Dan a scăpat total de o posibilă răspundere penală și se spală pe mâini ca ”Pilat din Pont”.

4. Dacă mor oameni, e vina lui Nicușor Dan?

Asta este o acuzație foarte gravă. Moral, se poate spune că întârzierile în spitale pot contribui la lipsa accesului rapid la tratament.
Însă legal și instituțional, vina este împărțită între:
  • Managerii de spitale care nu au făcut proiecte complete
  • Autoritățile care nu au eliberat avize la timp
  • Primărie, dar în limita strictă a legii, nu din rea-voință.
Da, există întârzieri.
Nu, Nicușor Dan nu blochează spitale „pentru că așa vrea”.
Motivul principal: frică de răspundere penală + cerințe de respectare strictă a legii.
Problema reală: sistemul birocratic corupt și disfuncțional, care forțează aleșii între două rele: ori semnezi ilegal și mergi la pușcărie, ori blochezi proiecte până e totul corect.
În încercarea disperată de ai lua apărarea lui Nicușor Dan, concluzia susținătorului înflăcărat este năucitoare. Nicușor Dan preferă să lase oamni să moară decât să-și asume el o răspundere. Nu, nu din cauza actelor lipsă au fost nesemnate autorizațiile de construcție, nu sunt semnate pentru că există o fugă de responsabilitate imensă a specialistului imobiliar ONG-ist, Nicușor Dan.
Această practică este cunoscută de cetățenii care interacționează cu reprezentanți ai instituțiilor. Când aceștia consideră că ar fi un risc sau nu vor, pur și simplu, să semneze un act preferă să plătească o amendă și să trimită către instanță pe solicitant. Astfel ei vor fi curați lacrimă și cu conștiința împăcată că nu au făcut nimic, nimic din ce ar fi trebuit să facă în virtutea  funcției sau demnității publice pentru care este plătit.
Specializat în deschiderea de dosare penale și civile în lupta pentru salvarea Bucureștiului, Nicușor Dan, știe că orice semnătură pe un act, fie el total legal, îți poate genera multe bătăi de cap până dovedești că totul este legal. Acest lucru l-a exploatat din greu pe timpul când încerca să-și facă cunoscut numele prin metodele din manualele soroșiste. 

Ce ar fi putut face Nicușor Dan pentru autorizare dosarelor privind costrucția sau modernizare spitalelor din București

Aici nu este nevoie de o dezvoltare pmare a subiectului. Putea stabili prioriatte ZERO pentru punerea in legalitate a dosarelor, mergând pe ideea că acest lucru ar fi existat,  solicitând departamentelor de specialitate din Primăria Capitalei să ofere tot sprijinul pentru rezolvarea cu celeritate a problemelor apărute, putând merge până la a se solicita întâlniri de lucru pe acest subiect cu alte instituții abilitate. Astfel, putând fi identificate cele mai bune soluții de legalitate și viteză în soluționare.

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evzmonden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel