Categories: Stil de viaţă

De ce nu e bine să dormi pe burtă și care e cea mai sănătoasă poziție de somn

De ce nu e bine să dormi pe burtă. Un somn odihnitor este vital pentru sănătatea organismului. Nu întâmplător, lipsa somnului este asociată cu diverse afecțiuni ale inimii, obezitate, probleme ale memoriei, diabet și chiar demență.

În ceea ce privește pozițiile de somn, cea mai frecventă poziţie de dormit este cea pe o parte. 57% dintre subiecţii unui sondaj de opinie, relizat pe 2.000 de persoane, dorm în această poziţie. Apoi, 17% aleg să doarmă pe spate, 11% pe burtă şi restul respondenţilor spun că schimbă poziţia de dormit în fiecare noapte, în funcţie de cum se simt confortabil.

Fiecare poziţie de dormit prezintă avantaje şi dezavantaje, însă de departe cel mai nepotrivit este somnul pe burtă, care poate duce la apariţia durerilor de gât, tulburări digestive şi probleme respiratorii, inclusiv sforăit.

Citește și: Ceaiul pentru somn recomandat de Ovidiu Bojor. Sedativ natural și leac pentru insomnie

Iată, așadar, câteva motive pentru care nu este bine să dormi pe burtă!

Duce la diverse afecțiuni în timp

Probabil una dintre cele mai abordate poziții de somn, dormitul pe burtă nu este recomandat pentru a avea parte de o odihnă de calitate. Totuși, medicii recunosc că cei mai mulți oameni gravitează involuntar spre poziția de somn cu care s-au obișnuit și care îi face să se simtă cel mai confortabil.

Dormitul pe burtă face imposibilă menținerea coloanei într-o poziție sănătoasă și, mai mult, pune presiuni pe mușchi, ceea ce poate afecta nervii, provoca amorțeli și furnicături.

Somnul pe burtă elimină sforăitul și ajută digestia, însă provoacă dureri de gât și de spate din cauza presiunii exercitate asupra gâtului. În plus, afectează circulația sângelui și îngreunează respirația.

Favorizează apariția ridurilor

Femeile ar trebui să fie îngrijorate şi pentru faptul că în această poziţie de dormit fermitatea sânilor are de suferit, iar ridurile faciale se formează mai repede, din cauza contactului prelungit al feței cu suprafața de dormit.

Somnul pe spate, cel mai sănătos

Medicii recomandă dormitul pe spate, acesta se pare că este cel mai sănătos. Dormitul pe spate previne durerile de ceafă, de spate și ajută la alinierea corectă a coloanei vertebrale. Chiar dacă dormitul pe spate nu îi avantajează pe cei care sforăie, este ideal pentru prevenirea ridurilor și coșurilor.

Recent Posts

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

14 minute ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

44 de minute ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

10 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

11 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

11 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra