Categories: Stil de viaţă

De ce NU SLĂBIM, când ținem dietă?

Un program alimentar bazat pe mese regulate este mult mai eficient pentru controlul greutăţii corporale în comparaţie cu un regim de slăbit ce poate avea ca rezultat un efect invers decât cel scontat, adică o talie mai mare şi dezvoltarea unor tulburări, se arată în concluziile unui studiu realizat recent în Finlanda, citat de Xinhua.

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Helsinki a monitorizat timp de zece ani aproape 5.000 de bărbaţi şi femei – cu vârsta de 24 de ani la debutul cercetării – în scopul identificării schimbărilor survenite în greutatea lor corporală dar şi a factorilor care le afectau pe parcurs sănătatea, scrie Agerpres.

Una dintre cele mai importante descoperiri în urma cercetării a fost aceea că un control eficient al greutăţii implica obiceiuri alimentare regulate. ”Deşi regimul de slăbit poate părea soluţia logică la problemele de control al greutăţii, acesta poate duce la o greutate mai mare şi la dezvoltarea, în timp, a unor tulburări alimentare”, a declarat Ulla Karkkainen, nutriţionistă şi coautoare a studiului.

Potrivit concluziilor cercetării, cele mai mari beneficii pentru controlul optim al greutăţii sunt realizate prin abţinerea de la regimurile de slăbit convenţionale şi urmarea unui program alimentar bazat pe mese regulate.

De asemenea, studiul a subliniat importanţa consumului unei cantităţi suficiente de substanţe nutritive, aceasta încurajând funcţionarea normală a organismului.

În domeniul ştiinţelor sănătăţii, specialiştii clasifică acest tip de studiu sub termenul de ”crono-nutriţie”, o cercetare axată pe efectele alimentaţiei asupra metabolismului în urma monitorizării regularităţii şi a frecvenţei meselor.

În cadrul unui studiu similar, realizat la Universitatea din Cambridge, participantele au prezentat niveluri mai mici ale insulinei şi colesterolului după un interval de două săptămâni în care au luat masa la ore regulate, indiferent de greutatea lor corporală.

O altă descoperire a cercetătorilor finlandezi a fost identificarea factorilor de risc predominanţi ce conduceau către creşterea în greutate, în funcţie de sex. În cazul femeilor, cei mai importanţi dintre aceştia erau: naşterea a doi sau mai mulţi copii, un nivel crescut de insatisfacţie faţă de viaţa personală şi consumul frecvent de băuturi îndulcite. Fumatul a fost factorul care contribuia cel mai mult la îngrăşare în cazul bărbaţilor.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

8 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

9 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

9 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

10 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

10 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia