Din cuprinsul articolului
Care sunt cele mai comune cauze ale divorțurilor și despărțirilor? Probabil că fiecare cuplu ar putea să vă răspundă diferit, dar adevărul este că aceste cauze sunt adesea destul de asemănătoare. Sfârșitul unei căsnicii sau al unei relații este atât de des rezultatul unei acumulări de probleme nerezolvate, certuri resentimente și răni vechi. Este important să nu rezolvăm problemele doar din mers, ci să le facem față într-un mod constructiv.
O ceartă care scapă de sub control
O ceartă care scapă de sub control este unul dintre cele mai frecvente motive de divorț. Atunci când partenerii își pierd controlul asupra emoțiilor și folosesc insulte sau se pun reciproc la pământ, ei deteriorează legătura emoțională dintre ei. Astfel de certuri duc la resentimente, sentimente de furie și durere, iar pe termen lung, partenerii se îndepărtează. Dacă cuplurile nu învață cum să rezolve conflictele în mod constructiv, certurile se pot repeta, escalada și provoca daune ireparabile. Într-un astfel de mediu, coexistența devine aproape imposibilă, deoarece fiecare conversație pare o nouă ocazie de ceartă.
Probleme nerezolvate
Unele dintre cauzele divorțului sunt destul de evidente. Problemele care apar și rămân nerezolvate sunt ca niște bombe cu ceas într-o relație. Cuplurile care se ignoră reciproc timp de câteva zile după o ceartă, pretind că nu s-a întâmplat nimic sau își cer scuze umil, adesea de teama de a se certa din nou, nu rezolvă problemele de fond. Cuplurile care evită conflictele pot alege să rămână tăcute sau să evite aceste subiecte, dar rezultatul este același – problemele rămân nerezolvate și devin mine emoționale.
Deschiderea rănilor emoționale

Toată lumea are răni emoționale din trecut care pot fi declanșate de anumite evenimente sau cuvinte. Într-o relație, aceste răni pot fi deschise din neatenție atunci când un partener spune sau face ceva care ne amintește de experiențe dureroase din trecut. Atunci când se întâmplă acest lucru, individul reacționează exagerat sau se retrage, provocând conflicte și neînțelegeri suplimentare.
Acumularea de resentimente
Certurile constante, distanța emoțională, declanșarea rănilor emoționale și acumularea de probleme nerezolvate își iau tributul. Trecutul, care ar trebui să fie plin de amintiri și sentimente bune, devine plin de răni și răni care se redeschid ocazional, creând baza pentru resentimente mocnite. Ambii parteneri sunt extrem de sensibili la negativitate; dar tot ceea ce este pozitiv pare o ciudățenie. O astfel de dinamică face ca ambii parteneri să se simtă prinși într-un cerc de emoții negative și frustrări.
Lipsa intereselor comune și a conexiunii
Unele cupluri încearcă să evite problemele menționate mai sus cu distragerea atenției. Astfel, ei nu mai sunt parteneri, ci devin doar părinți concentrați pe activitățile copiilor sau dependenți de muncă care nu investesc nici măcar un atom de energie în relația lor. Când copiii cresc și devin mai independenți, sau când partenerul se pensionează, lipiciul care îi ținea împreună dispare.
Gândul de a petrece următorii 20 sau mai mulți ani ca și colegi de cameră devine insuportabil.