Decizia EMA. Ce se întâmplă cu persoanele care au avut probleme de coagulare a sângelui după prima doză de vaccin de la AstraZeneca

Decizia EMA. Ce se întâmplă cu persoanele care au avut probleme de coagulare a sângelui după prima doză de vaccin de la AstraZeneca.

În cursul zilei de vineri, 21 mai, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a transmis că persoanele care au avut probleme de coagulare a sângelui după prima doză de vaccin de la AstraZeneca nu trebuie să mai primească a doua doză de vaccin din același ser.

Comisia pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a analizat cazurile de cheaguri sanguine raportate după administrarea vaccinului.

„Profesioniștilor în domeniul sănătății li se recomandă să nu administreze Vaxzevria niciunui pacient care a avut cheaguri sanguine însoțite de un număr scăzut de trombocite (sindrom de tromboză cu trombocitopenie – STT) în urma vaccinării”, a precizat EMA, într-un comunicat.

Decizia EMA. Recomandări privind vaccinul anti-covid AstraZeneca

De asemenea, EMA a transmis și informația potrivit cărora, în decurs de 3 săptămâni de la vaccinare, medicii trebuie să fie atenți la simptomele de apariție a cheagurilor sanguine la orice pacient  diagnosticat cu număr scăzut de trombocite (trombocitopenie).

O altă recomandare vizează simptomele de prezență a unui număr scăzut de trombocite (trombocitopenie) la orice pacient diagnosticat cu cheaguri sanguine, în decurs de 3 săptămâni de la vaccinare, la care profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să fie atenți.

Potrivit EMA, personalul medical trebuie să se asigure că pacienții care prezintă în urma vaccinării cheaguri sanguine, însoțite de un număr scăzut de trombocite, primesc îngrijire de specialitate.

„Posibilitatea apariției de cheaguri sanguine, însoțite de un număr scăzut de trombocite (trombocitopenie), este foarte scăzută./ Cu toate acestea, EMA recomandă în continuare pacienților să fie atenți la simptomele tromboembolismului și trombocitopeniei (vezi mai jos), astfel încât să poată primi imediat asistență medicală urgentă, dacă este cazul”, se mai arată în comunicatul EMA.

Recomandările actualizate ale EMA pentru profesioniștii din domeniul sănătății sunt incluse în informațiile despre produs.

Recent Posts

La cât ajunge pensia unui român cu 35 de ani vechime în muncă, după recalculare

Pensie după 35 de ani de muncă. După o perioadă de 35 de ani de…

8 ore ago

Simptome care apar în orice tip de de cancer și sunt adesea ignorate până e prea târziu

Cancerul este o afecțiune complexă și diversă, cu peste 100 de tipuri diferite cunoscute până…

8 ore ago

Ce să mănânci dacă ai glicemia mare. Cele mai bune alimente care elimină zahărul din sânge

Știi ce alimente te ajută să scazi glicemia? Prediabetul este caracterizat prin prezența valorilor crescute…

9 ore ago

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România, înclus în patrimoniul Unesco. Merită să-l vizitezi cel puțin o dată în viață

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România. În România există un oraș de o…

9 ore ago

Nutriționist: Acest fruct îngrașă cel mai tare. E un șoc pentru ficat dacă mâncăm prea mult

Fructul care îngrașă cel mai mult. Dr. Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, atenționează în legătură…

10 ore ago

Horoscop 20 – 26 mai 2024. E momentul să culegem roadele în urma eforturilor depuse

Horoscop 20 - 26 mai 2024. O săptămână plină de evenimente semnificative. Cu patru evenimente…

10 ore ago

Citeste si: