Sari la conținut

Decizia EMA. Ce se întâmplă cu persoanele care au avut probleme de coagulare a sângelui după prima doză de vaccin de la AstraZeneca

Vaccinul AstraZeneca
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
AstraZeneca, anunț controversat

Decizia EMA. Ce se întâmplă cu persoanele care au avut probleme de coagulare a sângelui după prima doză de vaccin de la AstraZeneca.

În cursul zilei de vineri, 21 mai, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a transmis că persoanele care au avut probleme de coagulare a sângelui după prima doză de vaccin de la AstraZeneca nu trebuie să mai primească a doua doză de vaccin din același ser.

Comisia pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a analizat cazurile de cheaguri sanguine raportate după administrarea vaccinului.

„Profesioniștilor în domeniul sănătății li se recomandă să nu administreze Vaxzevria niciunui pacient care a avut cheaguri sanguine însoțite de un număr scăzut de trombocite (sindrom de tromboză cu trombocitopenie – STT) în urma vaccinării”, a precizat EMA, într-un comunicat.

Decizia EMA. Recomandări privind vaccinul anti-covid AstraZeneca

De asemenea, EMA a transmis și informația potrivit cărora, în decurs de 3 săptămâni de la vaccinare, medicii trebuie să fie atenți la simptomele de apariție a cheagurilor sanguine la orice pacient  diagnosticat cu număr scăzut de trombocite (trombocitopenie).

O altă recomandare vizează simptomele de prezență a unui număr scăzut de trombocite (trombocitopenie) la orice pacient diagnosticat cu cheaguri sanguine, în decurs de 3 săptămâni de la vaccinare, la care profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să fie atenți.

Potrivit EMA, personalul medical trebuie să se asigure că pacienții care prezintă în urma vaccinării cheaguri sanguine, însoțite de un număr scăzut de trombocite, primesc îngrijire de specialitate.

„Posibilitatea apariției de cheaguri sanguine, însoțite de un număr scăzut de trombocite (trombocitopenie), este foarte scăzută./ Cu toate acestea, EMA recomandă în continuare pacienților să fie atenți la simptomele tromboembolismului și trombocitopeniei (vezi mai jos), astfel încât să poată primi imediat asistență medicală urgentă, dacă este cazul”, se mai arată în comunicatul EMA.

Recomandările actualizate ale EMA pentru profesioniștii din domeniul sănătății sunt incluse în informațiile despre produs.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel